top of page

Är du kall och frusen?

Uppdaterat: 21 jan.

Det finns ett toppenbra tips om du är kall och frusen!

Massera kroppen med varm sesamolja!

Det hjälper, jag lovar!


Enligt Ayurveda är oljemassage (Abhyanga) den bästa självläkande behandlingen för att främja hälsan och livslängden. Och också ett bra sätt att ge dig själv ett egenvärde.

Den olja som fungerar bäst är kallpressad sesamolja. Dock behöver du ”mogna” den innan massagen, eftersom mognad olja absorberas lättare av huden. Och helst ska oljan vara ekologisk.


Så här mognar du oljan:

Oljan värms i en kastrull på spisen och till en temperatur på runt 100 grader. Använd en stektermometer.

Den här processen behöver du bara göra en gång. Sedan ska oljan svalna helt innan du häller tillbaks den på flaskan.


Vid de tillfällen som du gör massage behöver du bara värma en liten del av oljan till en behaglig temperatur.

Värm i en liten flaskan i ett vattenbad, i en liten gryta på spisen eller om du vet ett annat fiffigt sätt.

Oljan är nu färdig att användas till din massage! Vill du balansera Vata-doshan ytterligare så kan du tillsätta några droppar Vata-Balans eterisk olja.


Oljemassage - Så här gör du:

Massera HELA kroppen med den varma oljan. Även hårbotten är viktig dock kan det vara svårt att hinna göra det innan jobbet eftersom håret behöver tvättas efter massagen. Så skippa det och ge hår och hårbotten en skön genomgång på helgen istället! Det får inte bli en press och stress när du gör oljemassagen.


Och du kan ju välja att göra massagen på kvällen istället. Oljemassage på kvällen ger också en bättre nattsömn.


Massera med långa och kraftiga drag på armar och ben och med cirkelrörelser runt lederna. Ta inte i för hårt om du är känslig i hud och kropp. Huvud och hårbotten masseras varsamt och likaså bakom öronen.

Behåll gärna oljan på ett tag så att den sugs in i huden, ca 30 minuter eller längre om du känner att det behövs. Sätt en duschmössa eller plastpåse över håret och över det en handduk eller sjal.


Under vinterhalvåret så mår huden bäst av att få olja på sig INNAN duschen

Är du i tidsnöd och inte kan ha kvar oljan på kroppen? Ge då kroppen en kort massage och insmörjning med varm olja innan du duschar.

Det skyddar huden för att bli uttorkad av vattnet. Använd sparsamt med tvål och använd en återfuktande tvål när du duschar. Använd t ex en Vata-tvål eller en mandeltvål.


Så här får du bort oljan ur håret:

För att ta bort och lösa upp oljan ur håret så tar du lite hårbalsam i håret innan du blöter det. Sedan tvättar du som vanligt efter att du sköljt ur allt balsam.


Lycka till med din oljemassage!


Varm kram

Pia Jonna

37 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page