top of page

Antioxidant – direkt från naturen

Uppdaterat: 19 jan.


Varje år är det inte gott om bär i skogen men de år som det är det så drar vi dit! Då ska det plockas och frysen ska fyllas med alla de läckerheter som finns.


I somras var det ett fantastiskt ”bär år”. Jisses det fanns ju hur mycket som helst. Och varje år när det är så där gott om bär då vet vi att vi kan plocka så vi har bär och kan äta hela hösten och vintern.

För vi (Ludde och jag) äter en liten mängd blåbär varje morgon, under den mörka och kalla årstiden. Blåbären som vi plockat, rensat och lagt direkt i frysen.


Att lägga de nyplockade bären direkt i frysen och ta fram när de ska ätas är det bästa sättet att ta tillvara bärens näringsämnen.

Vi brukar frysa blåbären i bull-formar och staplar dom på varandra med bakplåtspapper mellan lagren.


Varje morgon tar vi ut varsin bullform med bär, ställer dom på ett fat som sedan ställs in en liten stund i varmluftsugnen, på låg värme. Då är de som om det skulle vara solvarma och färska när vi ska äta dom till frukosten.

Men det är inte bara för att vi kan äta nyttiga bär under vintern som vi plockar utan vi njuter av bärstunderna i skogen. Njuter av att ha närhet till skogen och naturen.

Njuter av att få vara där och ta hand om det som växer.

Det är som en stor gåva. Bären finns där och vi får alla möjligheten att plocka dom.

Sedan är det ju himla mysigt att under den mörka och kalla vintern kunna tänka tillbaka på de stunderna där i skogen. Känna in naturens tystnad, de filosofiska stunderna och fikat som avslutning där vid sjökanten.


Det myckna rensandet efteråt, när vi kommit hem, tar sin tid. Oftast blir det många timmar men till och med det går att göra så att det blir fint och känns bra.

För efteråt, när alla bären är färdigrensade och ligger där i sina formar i frysen då är det väldigt lätt att känna sig väldigt nöjd och belåten. I love it!


Kram

Pia Jonna

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page