Bad hairday?


Det har stor betydelse hur vi mår i kroppen och sinnet om vårt hår har lyster eller inte.


Det är självklart viktigt att vi inte äter skräpmat utan att maten är näringsrik och gärna ekologiskt. Vi behöver också äta och sova på bra tider.

Den många tusen år gamla hälsoläran Ayurveda rekommenderar att vi lägger oss senast 22.00. Strävar efter att ha en bra nattsömn. Att vi stiger upp mellan 06.00-07.00. Äter huvudmålet mitt på dagen och ett ett lättare kvällsmål vid 18.00- 18.30. Dricker uppkokt vatten under dagen. Hur mycket vatten och vilken temperatur beror på vilken/vilka doshor du domineras av.


Och så behöver vi självklart röra på oss varje dag och helst också få frisk luft.

Allt det här är superviktigt.


Och vill du hjälpa håret ännu mer så är massage med varm sesamolja på hårbotten perfekt. Det hjälper till att stimulera hårväxt och återfukta hårbotten. Och så är det otroligt skönt och avslappnande. Passar perfekt att göra också om du känner dig stressad och orolig. Massagen bidrar även till att få bättre nattsömn.


Du behöver inte känna press att göra den här massagen varje dag men försök att avsätta tid till det några gånger i veckan.

Kanske kan det bli en helgvana eller som en skön stunds återhämtning för dig under veckan.


Så här gör du:

Applicera lite uppvärmd sesamolja i håret och massera försiktigt in oljan i hårbotten med fingertopparna. Är du en varm person kanske du hellre väljer kokosolja som är svalkande.


När du masserat klart sätter du en plastpåse eller duschmössa över håret. Sedan en handduk eller en sjal så du håller dig varm. Behåll gärna oljan på i någon timma. Och gör du massagen på kvällen så låt oljan vara kvar över natten om det är möjligt. Skydda kudden med handduk.


Många frågar hur det går att få bort oljan ur håret. Det mest effektiva sättet är att applicera lite balsam i håret och massera in i hårbotten och ut i topparna. Skölja ur med varmt vatten och sedan tvätta håret som vanligt med schampo.


Just den här proceduren blev min början på den här dagen. Och jag har också gett mig själv en Abhyanga.

Oljan har varit kvar på kropp och knopp i ungefär 1,5 timma. Nu är håret tvättat och torkat och det känns att oljan gjort verkan.

Huden har slurpat i sig en del av oljan och efter duschen känns huden härligt mjuk och len.

Ute är det strålande solsken och det lyser in så fint på tulpanerna på köksbordet…

Det är en vacker dag på många sätt.


Ta hand om dig du också. Det är vi värda, eller hur?


Kram

Pia Jonna


23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

KOKOSÖL