Blötlägga eller inte?

Brukar du äta chiafrön eller linfrön till frukost?

Blötlägger du dom i vatten över natten eller äter du dom precis så som dom är? Jag som alltid tänker Ayurveda vet att det har väldigt stor betydelse beroende på om du är en person som har mycket vätska i kroppen eller om du är torr i kroppen.

Är du en torr person (Vata) och äter fröna utan att blötlägga innan så tar fröna vätska från din kropp och gör dig ännu mera torr.

Chiafrön och linfrön innehåller slemämnen som frigörs då de blötläggs i vatten över natten. På morgonen, då du äter dem till frukost, så är allt är redan förarbetat innan det kommer till mage/tarm. På så sätt får Vata-personer det de behöver, alltså fukt och slemämnen, som håller mage och tarm igång.


Om du däremot har mer av vätska i din kropp (Kapha) så är det bra om du äter fröna torra som dom är eftersom fröna då tar upp av överflödsvätskan i kroppen.

Vi skapar balans på det här sättet. Och det är det som är så fantastiskt med Ayurveda, tycker jag. Den som är torr i kroppen behöver mer av vätska och smörjmedel. Den som har mycket vätska och fukt i kroppen behöver mer av det som är torrt.


Tycker du att det är komplicerat? Allting är svårt i början men då du börjar leva med Ayurveda och förstår hur allt hänger samman så blir allt faktiskt bara enklare med tiden.

Allt blir okomplicerat och naturligt.


Må så gott!

Kram!

Pia Jonna


19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

KOKOSÖL