top of page

Blötlägga fröer...

Uppdaterat: 21 jan.

Hur börjar du din dag?

Brukar du äta chiafrön och/eller linfrön till frukost?

Blötlägger du dom i vatten över natten eller äter du dom precis så som dom är?

Jag som alltid tänker Ayurveda vet att det har väldigt stor betydelse beroende på om du är en person som har mycket vätska i kroppen eller om du är torr i kroppen.

Är du en person som domineras av Vata, behöver du alltid blötlägga chiafrön och linfrön i vatten över natten. Om du inte gör det så tar de torra fröna vätska från din kropp och gör dig ännu mera torr i kroppen och huden.


Chiafrön och linfrön innehåller slemämnen som frigörs då de blötläggs i vatten över natten. På morgonen, då du äter dem till frukost, så är allt är redan förarbetat innan det kommer till mage/tarm. På så sätt får Vata-personer det de behöver, alltså fukt och slemämnen, som håller mage och tarm igång.


Om du däremot har mer av vätska i din kropp (Kapha) så är det bra om du äter fröna torra som dom är eftersom fröna då tar upp av överflödsvätskan i kroppen.


På så sätt skapas balans i kroppen. Och det är just det som är så fantastiskt med Ayurveda, tycker jag.

Den som är torr i kroppen behöver mer av vätska, fett och fukt. Och den som har mycket vätska och fukt i kroppen behöver mer av det som är torrt.


Tycker du att det är komplicerat? Allting är svårt i början men då du börjar leva med Ayurveda och förstår hur allt hänger samman så blir allt faktiskt bara enklare med tiden.

Allt blir okomplicerat och naturligt.


Kram

Pia Jonna
28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page