Dofta och njut!


Hej igen vänner!

Snöstorm igår men idag är det solsken. Tack!

Jag vet... Det finns ingen egentlig mening med att älta väder men jag blev så frustrerad igår när det vräkte ner snö igen. Kunde inte se någon mening med det! Trodde väl våren var på väg.

Men så kände jag att det där håller inte, jag måste vända tankarna. Så när jag gick till jobbet i snöstormen sa jag till mig själv: - Det är ju rätt skönt ändå för nu far det ju inte runt en massa grus och damm! Ja, för här i stan är det ju vansinnigt mycket grusdamm som virvlar runt efter vinterns grusning.


Fast ibland tror att det inte gör något att känna sig trött på det ena eller andra. Det kan vara helt okey att känna att allt inte alltid måste vara på topp! Ibland känns livet tungt av en eller annan anledning. Vissa dagar kanske det helt enkelt inte går att ”vara tacksam för att ha vaknat”. Det är viktigt att få tillåta sig att vara i alla sinnesstämningar. Men fastnar vi i negativa tankemönster blir det skadligt för oss. Då behöver ta oss upp igen ur de destruktiva tankarna och mönstren.


Subtila terapier är ett sätt att hjälpa sinnet. Inom ayurveda är det alltid viktigt att sinnena får njutning.

Vi tar alltid hjälp av subtila terapier som dofter, färger och musik. Tar hjälp av all den kraft som finns däri för att lugna, stimulera och läka.

Och när det gäller dofter är rökelse den vanligaste formen av subtil terapi. Men även eteriska oljor är viktigt och används i behandlingar, i doftlampor osv.


Rökelse används för att dels förbättra luften omkring oss men är viktig också för att andas in. De finns speciella chakrarökelser som används för att balansera respektive chakra. De är grymt effektiva och doftar underbart gott.


Doft-sinnet är ju så otroligt lätt att påverka. Troligen finns det inget annat som så snabbt kan ändra vårt tillstånd i nuet.


Igår hände något som fick mig att i minnet uppleva något väldigt positivt.

När jag skulle gå till jobbet efter lunchen (ni vet jag kände mig ju rätt nere med tanke på snöovädret) och kom ut i trapphuset så var det nyss städat där och det fanns en alldeles särskild doft av rengöringsmedel i hela trapphuset.

Å, vips kom en härlig känsla till mig! På bara en tiondels sekund hade mitt minne förflyttats till någon av de utlandssemestrar vi gjort och jag var på ett hotell.

Samma doft eller i alla fall liknande doft på rengöringsmedel. Wow, det var en fantastisk känsla. Och samma härliga känsla upplevde jag på kvällen när jag kom hem igen. Doften dröjde sig kvar i trapphuset.


Visst är det väl fantastiskt hur snabbt våra doftminnen far iväg med oss.

Dessvärre är det ju samma sak med dofter som döljer sig i trauman och som triggar fram negativa minnen. Och det har jag ofantligt många exempel på, men det ska jag inte fokusera på nu!


Brukar Du använda dofter när Du känner dig ledsen, arg, irriterad eller behöver komma ur ett destruktivt tankemönster? Om inte, prova!


Eteriska oljor och rökelser används för att lugna sinnet och också för att förstärka meditation. Väldoft är det subtila, positiva jordelementet som kan lätta upp dess mörka och tunga sida.

De eteriska (aromatiska) oljorna har en harmoniserande effekt på sinnet, stärker immunsystemet och hjälper till att klara av negativa bakterier och virus. (OBS! Jag tänker inte ge några garantier att det fungerar på Coronavirus)! Vi ska komma ihåg att när vi känner oss nere och har tappat livsglädjen behöver vi stärka Prana, den kosmiska livskraften. Eteriska oljor innehåller en stor mängd Prana.

Vi kan rena negativa känslor och på så sätt göra oss mottagliga för kärlek och glädje.

Oljorna stärker kreativiteten och vår kapacitet att ta emot.

Och eftersom alla åkommor involverar någon störning eller hinder för livskraften genom Prana, hjälper aromer vid behandling av alla besvär.


Men tänk på att eteriska och aromaoljor bara ska användas utvärtes eller i aromalampor. När de används på huden så tas önskad mängd droppar och blandas med en basolja. Sedan är den utmärkt att använda som massageolja.

Vilken olja?

Ja, eteriska- och aromaoljor väljer vi utifrån vilket behov som vi behöver tillgodose.

Behöver vi lugnas ner eller piggas upp? Är det en speciell krämpa som behöver tas om hand? Ja, listan kan göras lång. Det är det som är så fantastiskt.


På kvällen behöver ju de allra flesta lugnande dofter som förbereder för en skön nattsömn.

Men om livet här och nu känns trist och tråkigt så behövs en doft som piggar upp.


Eftersom det finns mängder med olika oljor så nämner jag bara några få här:

Geranium är uppiggande på humöret. Kvinnans bästa vän, sägs det! Geranium utvinns ur bladen, blommorna och stjälken och har en lång historia och har används i medicinskt syfte.

Geranium har en fräsch blomdoft. Balanserar menstruationscykeln och ger hjälp även vid klimakteriet. Oljan är mentalt uppfriskande och uppiggande och ger en balanserande effekt på kropp och själ..

OBS! Får ej användas under graviditetens första tre månader och inte alls om det tidigare förekommit missfall.

Vata-Balans aromaolja: Den oljan är outstanding att använda särskilt på kvällen. Använd några droppar i en aromalampa när du behöver varva ner.

Och droppa även i några droppar i din sesamolja som du använder för att smörja in dig. Doften och den vata-dämpande blandningen har en tyngd som behövs för att lugna ner den som är uppvarvad. En olja som är ett måste hela vintern särskilt för en Vata-person.

Rosmarin: Den oljan är värmande och underlättar cirkulationen i kroppen. Använd några droppar i vegetabilisk olja för att massera på till exempel åderbråck.

Rosmarin är bra även när du har huvudvärk, när du behöver mental klarhet och när du behöver stressa av. Och blanda gärna rosmarin med eterisk apelsin-olja och massera för att hjälpa till att motverka celluliter.

OBS! Använd inte oljan under graviditet. Inte heller lämplig för personer med epilepsi eller den som har högt blodtryck.


Läs mer om de eteriska oljor som finns hos AyurVeda Livsbalans


Rökelser

Nu kommer jag till Chakra-rökelserna som jag nämnde tidigare. Och som jag skrev så hjälper de till att stärka det chakra som är försvagat.

Jag säljer chakrarökelserna i butiken och brukar säga till mina kunder att de ska lyssna på budskapet som de får från sitt inre när de doftar på respektive chakradoft.

Att de ska välja den doft som de blir mest tilltalade av. Det talar ofta om vilket/vilka chakran som behöver ges extra omtanke.


Tyvärr går det ju inte att känna dofterna för dig som handlar på webshopen. Jag önskar innerligt att jag kunde förmedla dofter även där!


När jag ger marmabehandlingar ger jag också råd och tips efteråt vilket chakra det är som personen själv kan stödja för fortsatt läkning.


Läs mer här om de rökelser som finns hos AyurVeda Livsbalans AB


Och skulle någon av er idag känner att det finns ett överskott av Pitta, som heta känslor, irritation eller ilska då föreslår jag att ni köper rosor, speciellt väldoftande av Rosa Centifolia släktet.


Nu kanske det inte är helt lätt att få tag på rosor som doftar nu i den här årstiden och då kan det ju vara fint att använda eterisk olja som komplement.


Det finns en alldeles speciell eterisk olja och det är Rosenträ (Aniba rosaeodora wood oil). Drottningen bland oljor! Den oljan har en helt underbar ros/trädoft och den är dessutom avslappnande och harmoniserande.


Ett tips! Ta 3-4 msk ekologisk sesamolja och blanda i 1-2 droppar Rosenträ eterisk olja. Vips har du tillverkat dig egen olja för ansikte och kropp. Bra för alla hudtyper men speciellt för torr och känslig hud.


Ha en skön fredag och helg!

Kram

Pia Jonna

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

KOKOSÖL