top of page

Dofter och minnen

Uppdaterat: 19 jan.

Du vet säkert vad jag menar om jag säger att dofter kan påverka sinnet väldigt mycket...

Både positivt och negativt. Det negativa lämnar jag därhän just nu och vill BARA fokusera på hur jag idag blev såå påmind av hur det kändes när jag de allra första gångerna kom i kontakt med Ayurveda.

Jag hade varit sjuk under många år då i utmattning syndrom, och när jag åkte iväg till det första steget i utbildningen till Ayurvedisk hälsovägledare var jag allt annat än frisk.


Men jag minns såå väl första utbildningsdagen, det var strax utanför Mariestad och kvinnan som höll i utbildningen hette Inga-Lill. Hon hade sin lilla verksamhet i ett sött litet ställe intill bostadshuset och hade en liten, liten butik där hon sålde Ayurvediska produkter. Där fanns oljor, kryddor, rökelser m.m. och det doftade ljuvligt där.

Hos Inga-Lill gick jag de första tre stegen inom Ayurveda. Och jag visste redan under Steg 1 att jag skulle fortsätta de sju övriga steg som ingick i utbildningen till Ayurvedisk hälsovägledare. Ibland bara vet man... Jag kommer aldrig att glömma den där sköna känslan av att ha "hittat hem",

I och med Steg 1 började jag anamma ayurveda i min vardag. Jag hade fått veta att jag hade såå mycket överskott av Vata så det var där jag måste börja balansera.

1. Varm mat och dryck gällde för mig.

2. Att varje dag massera kroppen med varm Vata Balans massageolja.

3. Att varje morgon koka en stor kanna med Vata Balans te.

Dessa tre saker var det jag koncentrerade mig mest på.


Det var en extra skön känsla att använda den varma massageoljan på kroppen. Och oljan doftade underbart. Men att ta hand om mig själv på det här sättet var ingen självklarhet för mig. Det tog tid innan jag kände det bekvämt med att ge mig den omsorgen.


Jag mådde ju allt annat än bra med all ångest och gråt som följde med mig varenda dag under åren med utmattning och utbrändhet. Men att balansera Vata-doshan och fokusera på det tillsammans med psykoterapi gjorde att jag återfick hoppet om att livet kanske skulle gå att få rätsida på. Nu när Ayurveda kommit in i mitt liv.


Jag ska inte inveckla mig mer i det nu men det jag ville återberätta var just det här med hur dofter påverkar och kan ta en tillbaks i en speciell tid och en speciell känsla.


Och just idag öppnade jag en flaska med Vata Balans massageolja och blev påmind om den känsla som jag upplevde, då för sisådär 15 år sedan. Alla minnen från hur det började när jag tog klivet in i den mångtusenårig hälsokunskapen Ayurveda.


Ett doftminne och så kommer bild efter bild och känsla efter känsla.


Nu ska Vata Balans massageoljan få följa med mig varje dag, hela vintern igenom. För den inte bara doftar helt underbart utan den ger min Vata den extra omsorg som såväl behövs under denna kalla och mörka årstid som också är Vata-årstiden på året.


Och jag älskar verkligen Ayur-Veda AB:s produkter och därför så självklart säljer jag dessa i min verksamhet. Men jag skriver inte det här i något samarbete eller får betalt för det. Inte heller för att jag ska få sälja mer hos mig.

Neej, det här vill jag att det ska handla om minnen och doftminnen. Och den där spännande känslan av att ha hittat något som jag verkligen trodde på från första början. Den där gnistan, hoppet som gjorde att jag kunde fortsätta klättra upp ur det mörkaste och se på livet att det fanns en fortsättning.


Och, kära du som läser det här nu... Fortsättningen blev ju där jag är idag. Och det är jag evigt tacksam för.


Varm kram

Pia Jonna


31 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page