top of page

Energiboost efter vintern

Uppdaterat: 21 jan.

BRÄNNÄSSLA - Urtica dioica.

Känner du dig trött efter den långa vintern?

Prova brännässla! Du kan använda torkade nässlablad för att göra te.

Det går ju även att strö nässlabladen på maten.

Det här är ett väldigt enkelt och otroligt billigt sätt att återfå kraft efter en lång och mörk vinter, Självklart är det bästa att förebygga och använda nässla lite då och då under hela vintern, men har du missat så är det inte kört!


Nässla stärker immunförsvaret, är svagt urindrivande och är mycket näringsrik. Brännässla kan användas vid anemi, artrit eller då det finns en svaghet och tyngdkänsla i kroppen.


Brännässlan har, som nog de flesta vet, använts under lång tid för sina medicinska egenskaper. Om vi går tillbaks till våra förfäder så var det ju inte bara för dom att köpa någon uppiggande ört utan de använde förstås det som naturen gav.

Kan tänka mig vilken glädje det var när de första gröna bladen kom på våren. Då visste dom att det skulle gå att återfå kraften med hjälp av nässelsoppa och av att dricka nässel-te.


NÄRINGSINNEHÅLL:

Nässlan har även ett stort näringsinnehåll av vitaminerna B, C och K & av mineralerna: kisel, kalium, magnesium och järn. Även rik på både protein och fibrer. Passar både för dig som är vegetarian och för dig som vill ha en super-näringsboost i vardagen.

Ju äldre vi blir desto viktigare är det att ta en kur med nässla ett par gånger om året.

Och viktigt med nässla också för kvinnor som behöver ett naturligt järntillskott vid mensen.


TORKADE ELLER FÄRSKA BLAD

Bäst är förstås att plocka nässlorna när det börjar spira tidigt på våren. Men under vintern och för den som inte har möjlighet att plocka så finns torkade blad att köpa i vissa butiker.

Själv mortlar jag bladen till ett fint pulver så jag lättare kan strö på maten. Jag använder en elektrisk kaffe/kryddkvarn.

Och perfekt förstås att tillsätta nässla i smoothies. (Tänk på matsmältningen och att drinken inte ska vara kall).


BYGG UPP KROPPEN I TVÅ ETAPPER

Känner du att du tappat enormt mycket kraft så kan det vara idé att bygga upp dina kraftresurser i två etapper. Starta med brännässla under 3-4 veckor och gå sedan över maskros-rot, som även den är en kraftfull läkeväxt.


FÖR VATA-DOMINANTA PERSONER:

För en del kan brännässla vara för uttorkande (ex. för Vata-dominanta personer). Använd då brännässla tillsammans med Läkemalva-rot (som innehåller "smörjmedel").


Gör ditt te så här: Lägg 1–2 tsk Läkemalva-rot till en stor kopp vatten och koka ca 10 minuter. Lägg i 1 tsk Brännässle-blad när det återstår ca 5 minuter av koktiden. Låt stå och dra i ca 15 minuter.

Och om inte alltför lång tid så börjar ju brännässlan spira i naturen och du kanske har möjlighet att plocka färska blad?


Ser fram emot våren och all grönska!

Kram

Pia Jonna
40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page