top of page

Förändringprocesser

Uppdaterat: 19 jan.


All förändring och expansion beskrivs inom Ayurveda som en process i fyra steg: 1. Det gamla lämnas 2. Ett mellanrum uppstår 3. Förändringen sker i mellanrummet 4. Det nya föds


Då och då i livet behöver vi alla lämna det som inte längre gagnar oss. Beteenden vi inte längre vill ha. Jobb vi tröttnat på. Människor som vi växt ifrån. Människor som inte behandlar oss väl. Ja, du fattar vad jag menar. Listan kan göras lång.


Men när du tar beslutet att lämna uppstår ett mellanrum. Och i mellanrummet finns ingen tidsgräns. Inte hur länge vi behöver stanna där. Inte heller vet du kanske specifikt vart du är på väg eller vilken din riktning blir.

Det kan kännas hopplöst, ensamt, förvirrande, du kan känna tvivel och frustration.

Fast det är just där, i mellanrummet, som det händer. När du släppt det som inte längre gagnar dig. Fast det kanske känts som om du befinner dig i en tunnel och att du färdats i den länge. Det känns som att allt stannat stilla. Du vet varken ut eller in.


Det är efter det som det nya föds. Du känner ny energi. Du hittar nya vägar. Du känner nu en annorlunda längtan än du tidigare gjort. Känner att det gamla som påverkat dig finns inte längre. Det gamla som du egentligen länge varit så trött på. Du känner en ny kraft. Du känner en ny inspiration för livet och nyfiken på vad som nu ska hända. Du får ett flow.


Alla dessa steg gör de flesta av oss då och då under livet. Ibland kan det gå snabbt och det känns som om vi är igenom och ute på andra sidan. Men ofta faller vi tillbaka igen i gamla invanda mönster och beteenden. Går tillbaks i samma hjulspår. Ofta behöver vi upprepa saker gång på gång. Prova på att göra på ett annat sätt innan det nya sitter där.

Det finns egentligen ingen särskild tid som det här ska ta. Ofta gör vi etapper i livet lite då och då. Plockar bort och lägger till. Ovanor och vanor. Mönster och beteenden.

Ofta har vi med oss mönster och beteenden från många, många generationer bakåt i tiden. Och kanske vi tror att det enbart är våra föräldrar och deras föräldrar som präglar oss. Nej, det går ännu längre bakåt i generation efter generation.


Det är viktigt att förstå sin historia. Utan att förstå blir det svårare att släppa.

Oftast går vi alla, på ett eller annat sätt, och släpar runt på något som egentligen inte är vårt. Något som tynger ner och orsakar både mental och fysiskt smärta.

Dock är det aldrig försent att förändra sitt liv. Även om det många gånger är väldigt smärtsamt att se sanningen i vitögat så är det värt det.


Kärlek & kram

Pia Jonna

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page