top of page

Förbättra minnet & koncentrationen

Färgglad mat och dryck ger ett positivt budskap till mage och hjärna.

Hur hjälper du på bästa sätt hjärnan så du kan bibehålla eller till och med förbättra minne, koncentration och även minska den mentala stressen?


Inom Ayurveda finns det ett flertal örter som är till stor hjälp. De örterna kallas för Rasayana, vilket betyder det som vitaliserar celler och öppnar upp delvis eller helt blockerade kanaler i kroppen.

Örterna är till för att hjälpa kroppen att bli stark, ge föryngring på cellnivå, skapa skärpt mental förmåga för att nämna några av de positiva effekterna.


Redan för ca 3000 år sedan nedtecknades det här i den Vediska skriften Charaka Samhita. Det är Ayurvedas äldsta skrift och den är även en del av den Vediska traditionen som också yoga och meditation härstammar från.Här är några av örterna:


Bhrami (Bacopa monieri): Är klassad som "Brain-Tonic" i Indian Herbal Pharmacopoeia. Antistress och antidepressiv. Sägs öka den mentala prestationsförmågan. Ökar kapaciteten att ta emot information.


Ashwaganda (Withania somnifera) har officiell status som adaptogen i Indian Herbal och hjälper för att bemöta stress på ett positivt sätt. En av de främsta Vatabalanserande örterna.


Shankapushpi (Covolvulus Pluricaulis) är välkänd inom ayurveda som "brain-tonic". Bra för den som ofta är orolig och känner stress. Lugnar, fokuserar och dämpar Vata-dosha. Även smörjande för mage/tarm.


Ta väl hand om dig!


Kram

Pia Jonna

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2 Post
bottom of page