top of page

Förbättra minnet & koncentrationen

Uppdaterat: 19 jan.

Färgglad mat och dryck ger ett positivt budskap till mage och hjärna.

Jag vill varje dag hjälpa hjärnan på bästa sätt så att jag kan bibehålla eller till och med förbättra minne, koncentration och påverka/minska mental stress.

Att äta färgglada frukter med söta dofter och smaker ger mig alltid en positiv känsla. Jag mixar gärna bär och fruktdrinkar och det känns gott för hela mig.


Sedan finns det ett flertal Ayurvediska örter som har positiv inverkan för hjärnan. De örterna kallas för Rasayana, vilket betyder det som vitaliserar celler och öppnar upp delvis eller helt blockerade kanaler i kroppen. Örterna är till för att hjälpa kroppen att bli stark, ge föryngring på cellnivå, skapa skärpt mental förmåga för att nämna några av de positiva effekterna.


Redan för ca 3000 år sedan nedtecknades det här i den Vediska skriften Charaka Samhita. Det är Ayurvedas äldsta skrift och den är även en del av den Vediska traditionen som också yoga och meditation härstammar från.


Här är några av örterna:

Bhrami (Bacopa monieri): Klassad som "Brain-Tonic" i Indian Herbal Pharmacopoeia. Antistress och antidepressiv. Sägs öka den mentala prestationsförmågan. Ökar kapaciteten att ta emot information.

Ashwaganda (Withania somnifera): Har officiell status som adaptogen i Indian Herbal och hjälper för att bemöta stress på ett positivt sätt. En av de främsta Vatabalanserande örterna.

Shankapushpi (Covolvulus Pluricaulis): Välkänd inom ayurveda som "brain-tonic". Bra för den som ofta är orolig och känner stress. Lugnar, fokuserar och dämpar Vata-dosha. Även smörjande för mage/tarm.


Ta väl hand om dig du också!

Kram

Pia Jonna14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page