top of page

Ge dig tillåtelse

Uppdaterat: 21 jan.

Novembermörkret sänker sig över oss...

Blir du nedstämd av mörkret och känner att du inte får energi alls?


Kanske har du mer av Vata-dosha i din kropp och behöver ta extra mycket hand om dig nu och framöver i vinter.

Om du tappat bort Vata-råden så vill jag gärna påminna dig om vad du kan ta till hjälp. Det är visserligen bara ett axplock av vad som finns men håll till godo...


Kokt vatten

Drick kokt, varmt vatten som är så varmt som möjligt utan att du bränner dig. Drick ofta under dagen, men det behöver inte vara stora mängder åt gången. Viktigare att du fyller på ofta, typ 1 gång i halvtimmen.


Vata-te

Kanske har du kvar ett Vata-te som du köpte av mig i butiken eller på webbshopen... Det är perfekt att ta fram det teet nu i vinter.


Varm & krämig mat

Ät mat som är varm och har fukt, typ med olja eller ghee. Gör mustiga grytor av alla de slag, det är underbart för både kropp och själ nu.


Massera kroppen med varm olja

Använd varm sesamolja eller mandelolja när du masserar kroppen. Eller använd en färdigblandad Vata Balans massageolja om du gillar den bättre.


Mysigt med levade ljus

Tänd levande ljus vid alla måltider och sitt ner i lugn och ro när du äter.


Snurriga tankar

Tänk alltid fina tankar (både om dig själv och andra).

Har du många alltför snurriga tankar och har svårt att koncentrera dig på att meditera, fast du vet att du mår bra av det?... Ta naturen till hjälp för du behöver ju inte sitta ner inomhus om du inte kan känna att det är rätt för dig nu.


Prova istället det här

Klä på dig varma kläder så att du inte fryser nånstans på kroppen. Leta dig ut till naturen och ta en promenad. Stanna gärna upp och fokusera på något som du kan vila ögonen på en stund. Kanske ser du ett träd som du tycker är extra vackert, just idag.

Eller om du går förbi en sjö, stanna till och iaktta vattenytans olika mönster.

Ha inte bråttom utan ge dig tillåtelse att bara vara.


Tid för återhämtning

Och har du haft extra mycket omkring dig ett tag nu och som tömt dig på energi? Då behöver du ge dig tid för återhämtning och tystnad. Det är så viktigt med balans mellan aktivitet och vila.


Kvällsritualer

Ät en varm lättare måltid på kvällen, gärna mellan 18-19 eller såklart tidigare om du har behov av det.

Lägg dig gärna tidigare än 22.00 för då reparerar du kroppen och får mer energi OCH kan vakna utvilad dagen därpå. Tänk på att vi oftast behöver mer sömn under den mörka årstiden.


Lyssna på kroppen så kommer den att vara din bästa vän.


Kram

Pia Jonna
12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page