top of page

Glänsande hår och starka naglar

Uppdaterat: 17 maj


Är ditt hår livlöst och utan glans.

Är dina naglar sköra eller flisar sig?


Om du är bekant med Ayurveda så vet du att den mer än 5000 år gamla hälsoläran inte skrapar på ytan då ett problem med hälsan har uppstått.

Nej, fokus ligger alltid på vad som kan ha orsakat att det uppstått ett problem.

De flesta vet att ett bra välmående kommer inifrån. Mat- och sovvanor, stressmönster och livsstilen som helhet är viktig.

Det som hänt dig genom livet påverkar. Finns det psykisk och/eller fysisk stress? Har du alltid känt stress? Är din nattsömn en katastrof med natt efter natt med störd sömn? Upplever du ett ständigt tankesnurr?

Stress kan på sikt skada både ditt hår och faktiskt även färgen på ditt hår.


Så vad kan du göra åt det här?

Se över din livssituation om du upplever mycket negativ stress. Där är Ayurveda till stor hjälp för när du vet din kroppskonstitution kan du applicera de ayurvediska råden på ditt liv och skapa en balans med stress, sömn, mat osv.


Är du en stressad person behöver du lära dig att varva ner. Använd meditation, andningsövningar och yoga. Dock är det oerhört viktigt att du väljer utifrån just DIN kroppstyp så att det blir rätt för just dig. Viktigt även vilken träningsform du använder.


Oljemassage

Underbara oljemassagen med varm olja stimulerar hårväxten och ger fukt till hårbotten.


Så här gör du:

Applicera lite uppvärmd sesamolja i håret och massera försiktigt in oljan i hårbotten med fingertopparna. Är du en varm person kan du gärna välja kokosolja som är svalkande.

Massera hårbotten, ta extra även vid tinningarna och mitt uppe på huvudet och gärna bakom öronen.

När du masserat klart, sätt en plastpåse eller duschmössa över håret och sedan en handduk eller en sjal så du håller dig varm. Behåll gärna oljan på i 30 minuter eller längre så att oljan får möjlighet att absorberas. Om du har möjlighet kan du behålla oljan kvar under natten. Gör du massagen på kvällen så slappnar du av, stressar ner och din nattsömn blir skön och avslappnad.


Vilken typ av olja?

Vilken olja du ska använda beror på din kroppstyp. Inom ayurveda används för det mesta ekologisk kallpressad sesamolja. Men är du en varm Pitta-person kanske du föredrar ekologisk kokosolja som har svalkande egenskaper.


Hur du får bort oljan efteråt.

Det mest effektiva sättet är att applicera lite balsam i håret och massera in det i hårbotten och ut i topparna. Du ska alltså inte blöta håret först.

Sedan sköljer du ur balsamet med varmt vatten och tvättar sedan håret som vanligt med schampo.
Allt gott till dig!

Pia Jonna
43 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2 Post
bottom of page