top of page

Höst och ruskväder!

Uppdaterat: 21 jan.

Om du följer mig på bloggen så vet du ju att jag skriver en reseberättelse här. För mig är det gött både för kroppen och själen att se tillbaka på en fin resa.


Dock glömmer jag ju inte bort nuet, förstås. Som att det nu är Vata-årstid med blåsväder och kyla. Oj, vad kallt det blev helt plötsligt! För även om jag vet att höst och vinter kommer varje år så blir jag alltid lika överraskad. Vill inte acceptera och motvilligt plockar jag fram vinterkläderna...


Det jag däremot har mycket lättare att acceptera och leva efter är att nu är det endast Vata-råd som gäller. För även om jag behöver smörja min kropp varje dag året om så är det nu som det verkligen är en viktigt del för att skydda mot kylan.


Ayurveda benämner oljemassage (Abhyanga) som den bästa självläkande behandlingen för att främja hälsan och livslängden

Abhyanga - oljemassage är helande för både kroppen och själen och det är en väldigt viktig del i den ayurvediska livsstilen. Särskilt viktig är den varma oljemassagen på vintern och för den som har torr hud.

Och när vi ger oss själva den dagliga varma oljemassage-stunden så sänder vi må-bra-signaler till kroppen och sinnet och visar att vi är värda den omtanken om oss själva.


Så här gör du oljemassage (abhyanga)

Om du använder kallpressad ekologisk sesamolja behöver den ”mognas” vilket betyder att den värms upp till runt 100 grader. Det gör att oljan lättare absorberas av huden.

Du behöver bara värma upp till runt 100 grader en gång. När oljan svalnat till behaglig temperatur kan du använda den och sedan hälla tillbaks i flaskan.


Varje gång du ska använda oljan tar du en liten del olja som du värmer i ett varmt vattenbad eller om du har ett annat bra sätt att värma. Det finns även färdigmognad sesamolja att köpa, Den är klar att användas och du behöver bara värma den.


Hela kroppen ska masseras även huvudet. Men det är säkert inget du har lust eller tid att göra innan jobbet? Ge då istället huvudet den massagen på kvällen. Du kommer att slappna av och sova bättre.

Eller gör gärna oljemassage på hela kroppen och huvudet på helgen om du har mer tid då.


Använd långa och kraftiga drag på armar och ben och cirkelrörelser runt lederna. Ta inte i alltför hårt om du är känslig i hud och kropp. Huvud och hårbotten masserar du varsamt och likaså bakom öronen. Behåll gärna oljan på ett tag så att den sugs in i huden. Kanske 30 minuter – 1 timma. Eller längre om du känner för det.

Viktigt att du inte tar på dig "de finaste kläder du har" för kläderna blir självklart oljiga.


Skydda huvud och hår med en duschmössa eller plastpåse och vira runt en handduk eller sjal.


När du ska tvätta håret tar du först lite hårbalsam i håret innan du blöter det, vilket löser upp oljan. Då du sköljt ur allt balsam så tvättar du håret som vanligt.

Använd sparsamt med tvål eller ingen alls när du duschar. Och nu under höst och vinter är det bra att använda en tvål avsedd för Vata eftersom den tvålen har återfettande egenskaper.


KOM I HÅG ATT:

Under den kalla årstiden är det bäst att smörja dig med olja INNAN du duschar. Det skyddar huden och gör att den inte torkar ut lika lätt av vattnet.

 

Varma drycker och varm lagad mat är viktigt för att kunna hålla värmen.

Även att vara i rörelse, vilket ju kan bli ett moment 22, eftersom Vata-doshan både är rörelse och alltså ökar av rörelser. Och Vata-personer gillar ju att ständigt vara i rörelse och ju oftare desto bättre för det gör ju att Vata-personer håller sig varma.

De kan inte behålla värmen i kroppen, såsom Pitta-personer kan. Dessa är ju varma (eld-elementet) naturligt och kan därför även om det kyler ner kroppen snabbt få tillbaks värmen igen. Det funkar inte på samma sätt för en Vata-person.

 

FLER TIPS FÖR DIG MED STÖRRE ANDEL AV VATA I DIN KROPPSKONSTITUTION


Nu när det är blåsigt och kallt!

Ta lugna promenader, klä dig varmt, använd mössa, vantar och halsduk, dra inte ner för mycket av den kalla luften i lungorna och stressa av.

Träna/spring inte utomhus en kall dag. Träna istället inomhus när det är som kyligast ute.


Ta väl hand om dig

Kram

Pia Jonna

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page