top of page

Vata-årstid!

Uppdaterat: 18 jan.I dag är det höstdagjämning och nu är det en omvälvande tid med snabba förändringa i naturen.

Är det så att du upplever dig mer splittrad och okoncentrerad? Känner dig rastlös och orolig? Är mer frusen och trött?


JAG SÄGER BARA: VATA-ÅRSTIDEN ÄR HÄR!

Det påverkar oss människor mer än vad vi vill tro när Vata ökar i naturen. Och just nu runt höstdagjämningen är det som störst förändring.


Nu förflyttas naturen från den varma Pitta-årstiden och vi mer eller mindre kastas rakt in i Vata-årstiden då det blir kyligt och blåsigt. De som påverkas allra mest är de som har mest Vata-dosha i sin kropps-konstitution. Men det är viktigt att veta att alla påverkas på ett eller annat sätt vid årstidsväxlingar.


Väldigt ofta så upplever de flesta att hösten innebär att de blir mer förändringsbenägna än annars. Vill ändra på saker, köpa nytt, det känns viktigt att byta ut allt det som helt plötsligt inte känns rätt.


Förändring, förändring, förändring är det som gäller!

Visst är det en aningen komiskt när vi ser på det ur ett ayurvediskt perspektiv?

För att lugna och balansera Vata ska vi stanna upp, vila mer, göra saker som lugnar ner istället för att vara i stressiga miljöer och göra det som faktiskt ökar Vata...Här kommer lite tips på vad du kan göra:

Massera kroppen med varm ekologisk sesamolja är en rutin som jag själv gör varenda dag oavsett väder och vind. Det har hjälpt mig mycket och det är så skönt att ta hand om sig på det här sättet! Så ljuvligt helande för både kroppen och själen.


Ayurveda benämner oljemassage (Abhyanga) som den bästa självläkande behandlingen för att främja hälsan och livslängden. Och när vi masserar kroppen är det ett bra sätt att visa oss själva att vi är värda att bry oss om...Om du använder sesamolja behöver den ”mognas” vilket betyder att den värms upp till runt 100 grader. Det gör att oljan lättare absorberas av huden. Låt oljan svalna av till behaglig temperatur innan du använder oljan.

Det finns även färdigmognad sesamolja som du bara värmer till skön temperatur innan du använder den.

Du kan även tillsätta några droppar Vata eterisk olja i sesamoljan innan du smörjer.

Så brukar jag göra för det mesta.


Men jag blandar även gärna mina massageoljor efter både humör och det som jag för dagen känner att jag behöver balansera. Det gäller bara att veta vilka oljor som värmer resp. kyler… Annars kan det bli tokigt fel… Men nu framöver gäller Vata eterisk olja för min del.

OBS! I slutet av det här inlägget länkar jag till massageoljor!


Så här gör du Abhyanga - oljemassage:

Hela kroppen ska masseras även huvudet. Men det kanske inte är lätt att varje dag ha möjlighet att smörja hårbotten med olja innan du ska till jobbet. Gör då istället den proceduren på helgen eller annan ledig tid som har.

Eller kanske blir den din kvällsrutin! Oljemassage på kvällen gör att du sover bättre.


Använd långa och kraftiga drag på armar och ben och cirkelrörelser runt lederna. Ta inte i alltför hårt om du är känslig i hud och kropp.

Huvud och hårbotten masserar du varsamt och likaså bakom öronen.

Behåll gärna oljan på ett tag så att den sugs in i huden. Kanske 30 minuter – 1 timma. Eller längre om du känner för det.


Sätt en duschmössa eller plastpåse över håret och sedan en handduk eller sjal.

Om du smort in håret så behöver du ta i hårbalsam innan du blöter håret. Det löser upp oljan. Tvätta sedan som vanligt efter att du sköljt ur allt balsam.


När det är dags för dusch använd då sparsamt med tvål eller ingen alls. Eller använd en tvål avsedd för Vata. Den tvålen har återfettande egenskaper. (Tvålar finns på min webshop och i butiken).

Och kom ihåg att under höst och vinter alltid smörja dig med olja INNAN du duschar. Det skyddar huden och gör att den inte torkar ut lika lätt av vattnet.


Älskar att fånga varje ögonblick som naturen bjuder på.

Jag tar mig mer än gärna tid för långa promenader i tysthet. Att betrakta en blomma, ett blad eller vattnet. Få känna in att allt har sin skönhet.


Det enkla men så storslagna finns i naturen.

Och där hittar jag alltid lugnet och det som är fridfullt.

Där laddas min kropp och mitt sinne med sköna energier.


Allt gott till dig!

Kram

Pia Jonna49 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page