top of page

Iskalla vindar...

Uppdaterat: 21 jan.


Nu när vintern kommit... Hur känner du för det?

För den som har dominerande Vata-dosha i sin kroppskonstitution, ja då brukar det kännas av när temperaturen ute sjunker för varje dag.


Vi kan ju inte påverka årstiderna men vi kan påverka hur vi förhåller oss till dom.

Inom Ayurveda finns tips och råd hur det går att balansera, hålla värmen och bli lugnare. Det handlar om att använda värmande örter, teér och oljor m.m.


Då Vata-doshan ökar i naturen med vinterkyla, torrt väder och blåst så ökar det även Vata i våra kroppar.

Den som domineras av Vata i sin kropp blir mer påverkad än övriga doshor.

Vata-personer har svårare att behålla värmen i kroppen och blir mer frusna, får ont i sina leder och muskler, blir orolig i sinnet, blir tröttare, får svårt att koncentrera sig och får svårt att slappna av.


Att lugna ner nervsystemet är väldigt viktigt nu. Det är lätt att trigga i gång och öka sin Vata-dosha.

All förändring överhuvudtaget påverkar och ökar Vata.


Tips för att värma en frusen Vata-person

  • Öka värmen i allt. Drick bara varma drycker som kokt vatten, Vata-te, Mind-peace-te men undvik svart te.

  • Ät mat som är varm, vällagad och som innehåller fett och olja. Tänk "krämiga" grytor. All torr och kall mat och kalla drycker ökar Vata.

  • Klä dig varmt. Var extra rädd om fotleder, handleder, hals och nacke. Och självklart gäller mössa på för den som fryser.

  • Fryser du om fötterna så behövs strumpor som värmer. (Jag har själv länge letat och äntligen hittat. Hör av dig om du vill veta vart jag köper dom.)

  • Vila gärna en stund på dagen, om du har möjlighet till det. Pressa dig inte att göra saker om du känner dig trött.

  • Lyssna på kroppen och var snäll mot dig själv..

  • Lägg dig gärna tidigt, (21.30). Sov med ett tjockt och tungt täcke. Det lugnar Vata. Och det behöver inte vara specifikt ett tyngdtäcke. Det finns ju vanliga täcken som är både varma och har tyngd.


Fler tips:

Och det finns ett alldeles särskilt knep för den som är frusen! Massera kroppen med varm sesamolja! Det hjälper, jag lovar!

Enligt Ayurveda är oljemassage (Abhyanga) den bästa självläkande behandlingen för att främja hälsan och livslängden. Och ett bra sätt att ge dig själv ett egenvärde.


Använder du kallpressad sesamolja behöver du ”mogna” den innan massagen. Om oljan är mognad absorberas den lättare av huden.


Så här gör du för att mogna oljan:

Värm oljan på spisen upp till runt 100 grader. Använd en termometer. Den här processen gör du bara en gång!

Låt oljan svalna av innan du häller tillbaks på flaskan. KLART!


Och varje gång du ska använda oljan behöver du nu bara värma till en behaglig temperatur.

Lägg till några droppar Vata Balans eterisk olja eller Vata aromablandning i så ger det ännu mer balans till Vata.


Det finns även färdigmognad sesamolja.


Så här gör du oljemassage - Abhyanga

Massera hela kroppen med den varma oljan, även hårbotten. Svårt att hinna med hår och hårbotten innan jobbet? Gör det på helgen eller annan ledig tid istället. Men gör oljemassage på övriga delar av kroppen varje dag. Eller så gör du det till din kvällsrutin! Oljemassage på kvällen gör att du sover bättre.


Massagen gör du med långa och kraftiga drag på armar och ben och cirkelrörelser runt lederna. Ta inte i för hårt om du är känslig i hud och kropp.

Huvud och hårbotten masserar du varsamt och likaså bakom öronen.

Behåll gärna oljan på ett tag så att den sugs in i huden. Kanske 30 minuter – 1 timma. Eller längre om du känner för det. Sätt en duschmössa eller plastpåse över håret och sedan en handduk eller sjal.


För att ta bort och lösa upp oljan ur håret så tar du lite hårbalsam i håret innan du blöter det. Tvätta sedan som vanligt efter att du sköljt ur allt balsam.


Om du ska till jobbet och inte har möjlighet att ha oljan kvar någon längre stund. Gör då en kort massage med den varma oljan innan du hoppar in i duschen!


När du duschar: Använd sparsamt med tvål och använd en återfuktande.


Under vinterhalvåret så mår huden bäst av att få oljan på sig INNAN duschen. Det skyddar huden för att bli uttorkad av vattnet.


Hoppas du vill ta hand om dig med de råd jag ger dig!

Kram

Pia Jonna43 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page