top of page

Kallt, torrt och blåsigt = Vata


Vi samverkar med naturen och påverkas olika av årstiderna beroende på vilken "kroppstyp" vi är.


Nu när vi är i slutet på Vata-tiden på året så är det torrt, kallt och blåsigt. I alla fall är vädret så just nu här i Karlstad. Som du ser så har vi ingen snö just nu men tjock is.

Och fast det bara är några få minusgrader och till och med några plusgrader mitt på dagen, så är luften isande kall.

Därför behöver vi nu ta hand om vår egen kroppsliga Vata-dosha lite extra.

Massera hela kroppen med varm olja, varje dag. Dricka varmt och äta varmt. Vata ökar alltid av motsatsen. Det är lätt att dras med.


Till dig som inte har en aning om Ayurveda och doshor:

Vata-doshan = Torr, kall och lätt.

Vata är den torra doshan och består av de två elementen rymd och luft. Det är också det som gör Vata mycket känslig och rörlig.

Vata betyder “det som blåser”. Luften, vinden, den lätta rörelsen, men även utrymmet där rörelsen sker i rymden eller utrymmet. Vata-dosha är ansvarig för alla rörelser i kropp och sinne, då t. ex nervimpulser, tankeprocesser och muskelrörelser.


Vatas egenskaper i naturen

Vata är dominerande på sen höst och vinter. Inom ayurveda benämns månaderna oktober - februari som Vata-årstiden på året. Den tid på året som är kall, torr och blåsig. Då ökar Vata i allt runt omkring oss och därmed också i oss själva. Och mest kännbart är det här för personer som har mycket Vata (torrhet, kyla) i sin kroppskonstitution. Men alla kan påverkas, men olika mycket.

Och kom i håg: Vata ökar alltid då det är blåsigt och kallt.

Under dygnet är det Vata-tid mellan klockan 02.00 - 06.00 och mellan klockan 14.00 - 18.00.


Och när det handlar om Vata i kroppen?... Hur kännetecknas då en Vata-person?

Ofta är en person med mest Vata i sin kropp föränderlig och oförutsägbar. Kan växla snabbt i humör och sinnesstämning. Det finns mycket kreativitet och fantasin flödar. Personen är snabb i tanken och pratar också snabbt. Lär sig nya saker lätt men glömmer också snabbt.

Entusiastisk och energisk. Vill mycket och vill ha omväxling. Har lätt för att oroa sig och har lätt för att bli ängslig.

Arbetar och rör sig snabbt, Har en smal, slank kroppsbyggnad och går inte lätt upp i vikt, Matsmältningen och hunger är oregelbunden och det är därför viktigt Vata-personer äter och sover på bestämda tider. För när Vata-personer börjar med något som de tycker mycket om så har de svårt att sluta. Det har så roligt så de tappar bort både mattider och sovtider.

Vata-personer har lätt att trötta ut sig. Hushållar oftast inte med energin utan kör på och blir då istället utpumpade och slitna.

Sömnen är ytlig sömn med en tendens till sömnbrist. Eftersom Vata betyder “det som blåser”. har de personerna svårt att stå ut med blåst och kyla. Minns att lika ökar lika...


En person med mest Vata i sin kropp ska aldrig gå barhuvad på vintern. Det gäller att skydda sig mot kylan och blåsten, som ju blir påfrestande och tröttande.

Det finns också risk för förstoppning om mat, sömn och övrig livsstil inte är anpassad efter Vata och dess råd.


Och om det blir för mycket av Vata i kropp och sinne... Vad händer då?


Om en person med Vata-dominans i kroppen kör över sig själv och inte tar hänsyn eller ens vet om vad som påverkar negativt, så är det lätt att hamna i obalans.


Det som blir så fel för den personen är om den äter kall mat, dricker kalla drycker, undviker att ha fukt och fett i matlagningen, äter kalla sallader, slarvar med sovtiderna och har för vana att lägga sig sent, sover dåligt, även reser ofta, vistas i kalla miljöer, utsätter sig för mycket oväsen och oharmoniska ljud, tränar hårt och kanske även tränar sent på kvällen.


Det här resulterar i att det blir obalans i kroppen. Och ju längre tid som det pågår desto kraftigare blir förstås obalanserna.


Hur märks obalanser? På vilket sätt kan kropp och sinne reagera?


Frusenhet! Vata-personen fryser i regel alltid. Får värk i kroppen. Det blir gaser i mage/tarm. Blir hård i magen och får svårt att få ut avföringen. Känner rastlöshet, oro, och rädsla. Självförtroendet försämras. Sömnen blir orolig och oftast blir det alltför lite sömn natt efter natt. Det är några av de tecken som märks att det är obalans. Och görs inget åt obalanserna så fortgår de förstås och ökar på obalanserna.


Vad behövs för att balansera?


Ofta kan det vara svårt att veta för den som inte är insatt i ayurveda. Det är då det är allra bäst att ta kontakt med dipl ayurvedisk hälsovägledare eller Ayurvedisk läkare.

Det är lätt att så att säga börja med för mycket eller i "fel ände".


Men överlag ska Vata-dominanta personer välja varmt i allt, ha regelbundna sovtider, lägga sig senast 22.00, tillämpa avslappning, yoga, andningsövningar, se till att maten är varm och vällagad och att maten innehåller fukt och fett. Viktigt att varje dag göra varm oljemassage eftersom det lugnar ner och stärker kropp och sinne. Alla produkter d.v.s. teér, oljor, kryddor m.m. som det står Vata på är det som du ska välja om du känner att det här stämmer in på dig och hur du känner dig.


Det är en bra början om du håller fast vid dessa råd om du just nu inte har möjlighet att göra en ayurvedisk hälsokonsultation där du får mer av personliga råd och även pulsavläsning m.m.

Alla tre doshorna: Vata, Pitta, Kapha


Enligt Ayurveda består allt i vår värld av dessa tre livsenergier, som i sin tur består av fem element: rymd, luft, eld, vatten och jord.

Vata, Pitta, Kapha, som med ett samlingsnamn kallas för doshor, finns i hela vår tillvaro, i våra kroppar och även som yttre påverkan.

De finns i årstiderna, under hela dygnet och genom hela vårt liv. Hela vår natur kan vi förstå med hjälp av dom. Men deras inbördes fördelning är olika och ska vara olika beroende på var och i vad eller vem de finns.

Begreppen VATA, PITTA, KAPHA är grundläggande för att förstå ayurveda

Du behöver lära in den komplexitet som de representerar. Du måste göra som barnet, du måste lära av dom som redan förstår. Sakta men säkert kan du göra den här gamla kunskapen till din och få aha-upplevelser för varje nytt djup som uppenbaras för dig.


Ayurveda vill skapa en balans. Få dig att minnas den du var ämnad att bli och att du ska lita på din egen inre sanning.

Ayurveda ger dig och mig tillåtelse att ta reda på vem vi innerst inne är. Våra önskningar, våra behov och vår längtan.

Ayurveda ger dig och mig tillåtelse att leva våra liv med hänsyn till oss själva och naturen och allt det som vi är en del utav.


Lycka till!

Pia Jonna



11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2 Post
bottom of page