top of page

Kan-inte-vara-utan-Ghee


Jaha, då var det dags för sommartid igen...

Och jag börjar den här söndagen med att göra ghee.

Det är många år sedan nu som jag började med den här vanan och jag kan numera inte vara utan.

Jag använder ghee i matlagningen, breder på smörgås, fräser grönsakerna till mungböns/linsgrytan, gillar att lägga en klick ghee på nykokt broccoli eller andra gröna grönsaker, blandar en del ayurvediska ört-tillskott med lite ghee. Och råkar jag bränna mig så smörjer jag på ghee direkt.

Ja, det finns mängder med användningsområden.


Medicin inom Ayurvedan

Ghee är fantastiskt hälsosamt och har en lång tradition i Indien där det även ses som medicin för många åkommor. Det omnämns ofta som “Det flytande guldet” och används på samma sätt som smör i matlagning och det har en nötaktig smak. Ghee kallas även klarnat smör och det är superenkelt att göra eget hemma i köket. Smörsyra (smörolja) är en av de viktiga delarna i ghee. Detta ger näring till tarmslemhinnan och den har virus-skyddande egenskaper.


Ghee tål höga temperaturer och lämpar sig därför riktigt bra till att steka i

Under tillredningen av ghee är det mjölkproteinet som försvinner (bl.a. kasein som utgör 80% av proteinet) och vatten, kvar är 100% fett. Ghee är alltså, enkelt uttryckt, 100% animaliskt fett och är fritt från protein, laktos och vatten.

Eftersom du tar bort just andelarna av mjölk, bör ju ghee bli helt laktosfritt. Vilket innebär att ur allergen synpunkt går det att använda ghee även vid laktosintolerans, mjölkprotein-intolerans och/eller kasein-intolerans.

MEN när du tillverkar ghee hemma går det inte att garantera att slutprodukten blir 100% fri från allergener. Det innebär att om du är extremt känslig så bör du prova ghee med försiktighet och se hur just Du reagerar.

Vi är ju olika individer och med olika känslighet för saker och ting.

Lång hållbarhet

När hela processen är gjord blir hållbarheten också väldigt lång. Om du förvarar ghee lufttätt så behöver det inte stå i kylskåp. Och det funkar också att förvara det svalen eller skafferiet. Tänk bara på att om det står i kylen blir det väldigt hårt och behöver stå framme en stund innan du ska använda det.


Så här gör jag:

Lägger 1 paket smör i en kastrull/gryta och låter det stå på spisen på absolut lägsta temperatur. Det får inte koka hårt och för att förhindra ev. stänk så lägger jag ett stänkskydd över.

Sedan står smöret där och småputtrar under ca 1,5 tim. (Det tar längre tid om du gör 2 paket åt gången).


När allt puttrat klart slevar jag bort "kletet". Tar en kaffeburk (utan botten, förstås), spänner över ett tunt gardintyg, ställer burken i skål och häller sedan försiktigt smöret igenom nätet.

Bottensatsen får INTE följa med. Efter att smöret svalnat så häller jag upp det på rena och torra glasburkar.

Sedan är det bara att njuta av det flytande guldet.





Lycka till!


Kram

Pia Jonna




17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2 Post
bottom of page