top of page

Kokosolja

Uppdaterat: 19 jan.

Kallpressad, ekologisk kokosolja har ett högt näringsvärde av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fettsyror. Det som gör kokosoljan så bra är att nästan hälften av kokosoljans fettsyror består av laurinsyra.

Beroende på omgivningstemperaturen är konsistensen på oljan fast, mjuk eller flytande. (Vid temperaturer under 25° C stelnar kokosolja från krämig till fast konsistens).

Att steka mat i kokosolja är suveränt eftersom den oljan har hög värmetålighet, vilket innebär att det inte bildas transfetter. Så det är en utmärkt olja för stekning, bakning och matlagning.

Förväxla dock inte kokosolja med kokosfett som inte alls är särskilt nyttigt.


I Indien används kokosolja för traditionell matlagning samt för hud- och hårvård.

Kokosolja passar också perfekt för veganer och vegetarianer och även för personer med laktosintolerans.


Hoppas det här axplocket av tips nedan kan komma till nytta för dig:


Hud och kroppsvård. Kokosolja med alla sina fantastiska egenskaper gör stor nytta för huden. Använd den oljan om du har torr hud, psoriasis, acne eller kliande eksem. (OBS! Ayurveda har många bra råd hur du lindrar och kan få bort eksem).

Är du en varm Pitta-person? Då rekommenderas inom Ayurveda alltid att smörja kroppen och huvudet dagligen med kokosolja. Eftersom den har svalkande egenskaper dämpar den värmen och hettan i huden. Och såklart ska du använda den oljan även i din dagliga matlagning.


Inpackning för håret. Om ditt hår är slitet och torrt massera in kokosolja i håret. Ta ganska mycket av oljan om håret är mycket slitet. Massera in i håret och dra oljan ända ut i topparna. Sätt sedan på en plastpåse eller duschmössa på huvudet och ovanpå på det en handduk. Minst 30 minuter behöver oljan sitta kvar i håret. För att sedan få bort oljan, behöver du tvätta håret några gånger.

Ett snabbare och effektivare sätt är att massera in lite hårbalsam i håret innan du blöter det. Sedan sköljer du ur det och tvättar håret som du brukar.


Rakkräm. Smörj med kokosolja innan rakningen.


Oil-pulling. Kanske föredrar du att göra oil-pulling med kokosolja i stället för sesamolja.

I kokosoljan finns inte bara laurinsyra utan även kaprylsyra, vilken är en fettsyra med kraftiga antibakteriella, svampdödande och anti-inflammatoriska egenskaper.

Oil-pulling innebär att du tar ca 1 msk kokosolja (eller sesamolja) i munnen och gurglar runt det i ca 10-15 minuter. Svälj aldrig oljan utan spotta sedan ut alltsammans och skölj munnen ordentligt med vatten.


Sminkborttagning. Ta en liten klick kokosolja och smörj ansiktet, låt verka en liten stund och tvätta sedan med ljummet vatten.


KOKOSFLINGOR

Glöm inte bort kokosflingor som fungerar toppenbra i bakning, matlagning, i yoghurt och fil eller i smoothies.

På kokosflingor och vatten kan du även göra din egen kokosmjölk. Bara att köra alltsammans i en mixer. Och vips har du basen till flera indiska maträtter.


Brukar du baka bullar? Och pensla med uppvispat ägg innan de gräddas?

Skippa det och testa det här i stället:

Strunta i att pensla bullarna och grädda dom precis som den är.

När du sedan ska äta den nybakta bullen eller tina den som legat i frysen, penslar du bullen med lite smält ghee och strör över kokosflingor.

Supergott och lite lyxigt.


Ta väl hand om dig!

Njut av våren! För även om det är regnigt och kylig luft så finns ju vårens all grönska och ljuvliga dofter, här och nu.


Kram

Pia Jonna


193 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page