top of page

Kroppen älskar oljeinsmörjning

Uppdaterat: 21 jan.

Brukar du massera kroppen med varm ekologisk sesamolja?


Det är en skön och väldigt viktig del av alla ayurvediska råd som finns. Särskilt viktigt på vintern och för den som har torr hud.

Jag gör det varje morgon, oavsett väder och vind. Det är ett skönt sätt att ta hand om sig! Och det är helande för både kroppen och själen.

Ayurveda benämner oljemassage (Abhyanga) som den bästa självläkande behandlingen för att främja hälsan och livslängden. Och när vi masserar kroppen är det ett bra sätt att visa oss själva att vi är värda att bry oss om...

Om du använder kallpressad ekologisk sesamolja behöver den ”mognas” vilket betyder att den värms upp till runt 100 grader. Det gör att oljan lättare absorberas av huden.

Du behöver bara värma upp till runt 100 grader en gång. När oljan svalnat till behaglig temperatur kan du använda den och sedan hälla tillbaks i flaskan.

Vill du ha varm olja varje gång du masserar kan du bara värma lite i ett varmt vattenbad eller om du har ett annat bra sätt att värma.


Det finns även färdigmognad sesamolja som du bara värmer till skön temperatur innan du använder den.


Så här gör du oljemassage (abhyanga)

Hela kroppen ska masseras även huvudet. Men det är säkert inget du har lust eller tid att göra innan jobbet? Gör då istället den massagen på kvällen. Oljemassage på kvällen gör att du sover bättre.

Eller gör gärna oljemassage på hela kroppen och huvudet på helgen om du har mer tid då.


Använd långa och kraftiga drag på armar och ben och cirkelrörelser runt lederna. Ta inte i alltför hårt om du är känslig i hud och kropp.

Huvud och hårbotten masserar du varsamt och likaså bakom öronen.

Behåll gärna oljan på ett tag så att den sugs in i huden. Kanske 30 minuter – 1 timma. Eller längre om du känner för det. Viktigt att du inte tar på dig "de finaste kläder du har" för de kommer förstås att bli oljiga.


Skydda huvud och hår med en duschmössa eller plastpåse och vira runt en handduk eller sjal.


När du sedan ska tvätta håret tar du först lite hårbalsam i håret innan du blöter det. Det löser upp oljan. Tvätta sedan som vanligt efter att du sköljt ur allt balsam.


När du duschar, använd då sparsamt med tvål eller ingen alls. Och nu under höst och vinter är det bra att använda en tvål avsedd för Vata. Den tvålen har återfettande egenskaper.


Och kom ihåg att särskilt under höst och vinter är det bäst att alltid smörja dig med olja INNAN du duschar. Det skyddar huden och gör att den inte torkar ut lika lätt av vattnet.


Ta väl hand om dig

Kram

Pia Jonna

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page