top of page

Läkning av kropp och själ...

Uppdaterat: 21 jan.

Det är så mycket som påverkar hur vi mår. Och det är inte bara maten vi äter som har betydelse. Men självklart mår vi bäst om maten vi äter är nyttig och näringsrik och att den är anpassad efter de doshor som dominerar i våra kroppar. Det gäller livet som helhet. Vi behöver se på livet med ett helhetsperspektiv.


Att få sova gott på natten är en superbra medicin som stärker och bygger upp kropp och själ. Och viktigt att vi inte lägger oss för sent och stiger upp för sent. I säng senast 22 och upp senast 07.00 brukar vara en bra riktlinje.


Och varje dag behöver vi vara ute i friska luften och röra på oss. Även viktigt att vi behöver återhämta oss när det blivit för mycket av allt.


Det här är delar som jag själv använder för att må bra och det har gjort stor förändring för min egen hälsa, Jag har varit med sjukdomar större delen av mitt liv, både med magbesvär, eksem, reumatisk sjukdom och utmattningsdepression. Men under alla år nu med Ayurveda så mår jag bättre och bättre för varje år som går.

Innan jag "fann" Ayurveda gick jag även i psykoterapi varje vecka under 7 år. Där började jag skala av, acceptera, inse vart all ångest och smärta i kroppen kom ifrån. Jag fick gräva djupt för att förstå och acceptera det som hänt mig. Och slutligen har jag kunnat binda ihop alla delar till en helhet.

Jag har kämpat i många, många år med det här. För det tar lång tid att befria sig från invanda mönster och befria sig från personer som bara får en att må dåligt.

Det har varit mycket smärtsamt men med facit i hand var det värt alla tårar, all ångest och smärta.

Vi behöver omge oss med människor som behandlar oss väl. Som är ett stöd och som accepterar oss som de vi innerst inne är.

Inte hålla fast vid personer som drar ner, mobbar, kränker och hindar oss från att få vara den vi vill vara. Särskilt viktigt förstås med de som står oss närmast, de vi dagligen umgås med. Det har den 5000 år gamla läkekonsten Ayurveda med som en viktigt del om vi ska kunna må bra i livet.


Det är lätt att tro att det är enbart ens arbetsplats som är felet när vi hamnar i utmattningsdepression. Men det behöver inte vara den enda anledningen... Vi kan t ex bli triggade av personer eller att miljön påverkar oss och triggar igång sådant som ligger dolt i vårt inre.

För min del var jag "programmerad" från det jag var liten att reagera på ett visst sätt. Ett livsmönster som gjorde mig mer mottaglig och när jag alltmer släppte det och även släppte de som sårat mig mest, så släppte också mycket smärta i kroppen. Även om det tagit oerhört många år att skala av och acceptera.


Med facit i hand känner jag numera att jag i samband med utmattningsdepressionen fick en ny chans i livet. Jag fick en pushning i en annan riktning och fick en omstart i i mitt liv. Och det var där som jag hittade Ayurveda!


Och jag vill fortsätta att dela med mig av mina upplevelser. För jag vet att det är många därute som går igenom liknande saker, och som behöver få veta att det går att komma ur smärtsamma upplevelser. Trauman går att läka även om det tar lång tid. Så misströsta aldrig.


Kärlek och kram!

Pia Jonna17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page