top of page

Nu går naturen över till Vata-årstid

Uppdaterat: 21 jan.

I går kväll när jag och min man var ute vid Skutberget (invid vackra Vänern) och tog en runda i motionsspåret, kände jag verkligen hur kylan grep tag i mig.

Det kändes att det skulle bli en kylig natt. Och mycket riktigt... i morse var det frost på taken här i Karlstad. Och även om solen värmer på dagen så känns de kyliga vindarna. Så då är det bara att ta tag i det som går att påverka. För kyla och vinter kan vi inte göra något åt men vi kan göra något åt hur vi förhåller oss till det.


Nu går naturen över till Vata-årstid

Vi påverkas olika av våra årstider beroende på "kroppstyp". Och just nu är det fokus på Vata. Nu är det viktigt för Vata-personer att ta extra mycket hand om sig.

Och om någon dag är det höstdagjämning, vilket betyder att Vata ökar väldigt fort i naturen och i oss människor.

Ayurveda har mängder med sköna och värmande Vata-råd. Jag är så innerligt tacksam för att Ayurveda finns! Lite mer än 15 år är det nu som jag själv använt ayurveda i mitt liv!


Så här tar jag hand om mig när kylan sveper in

Varje morgon: Masserar kroppen med varm sesamolja (gör Abhyanga). I oljan droppar jag lite Vata-balans eterisk olja eller annan olja som är värmande. Dricker varmt vatten (kokt), smörjer näsan och gör munsköljning med sesamolja, gör några yogaövningar + andningsövningar, skalar och äter blötlagda sötmandlar. Varje morgon samma rutiner. Och till frukost äter jag en speciell havregrynsgröt.

Jag dricker varmt vatten och värmande teér under dagen. Och äter mat som är varm, oljig, krämig och vällagad,

En annan viktig grej är att jag håller mig varm om fötter och huvud. Jag försöker även ha mer återhämtning och vila, vilket är den svåraste biten, tycker jag, som gärna alltid är i rörelse.

Nu är det NO NO med sallader och den typ av mat som funkar för mig under sommaren.


Hur kännetecknas en Vata-person?

En Vata-person är föränderlig, oförutsägbar och kan växla snabbt i humör och sinnesstämning. Personen har mycket kreativitet och fantasin flödar. Är snabb i tanken och pratar också snabbt. Lär sig nya saker lätt men glömmer också snabbt. Är entusiastisk och energisk, vill mycket och vill ha omväxling. Har lätt för att oroa sig och har lätt för att bli ängslig. Arbetar och rör sig snabbt, Går inte lätt upp i vikt, Matsmältning och hunger är oregelbunden så det bästa är att äta och sova på bestämda tider. Sömnen är ytlig med en tendens till sömnbrist.

Börjar Vata-personer med något som de tycker mycket om så har de svårt att sluta. Det är så roligt så de tappar bort både mattider och sovtider. Och eftersom de inte hushållar med energin utan kör på så blir de utpumpade och slitna.

Eftersom Vata betyder “det som blåser” är det svårt för Vata-personer att stå ut med blåst och kyla, vilket kan bli påfrestande och tröttande. Och gå inte barhuvad!

Vad är det som ökar Vata?

Det som påverkar negativt är att äta mat som är kall och mat som inte innehåller fukt och fett. Att dricka kalla drycker, äta kalla sallader, slarva med sovtiderna och lägga sig sent, sova dåligt, vara på resande fot alltför ofta, vistas i kalla miljöer, utsätta sig för mycket oväsen och oharmoniska ljud, träna hårt och träna sent på kvällen.

Aldrig ge kroppen vila och återhämtning.


Hur märks obalanser?

Frusenhet! Vata-personen fryser i regel alltid, får värk i kroppen, gaser i mage/tarm, blir hård i magen och får svårt att få ut avföringen. Känner rastlöshet, oro, och rädsla. Även självförtroendet försämras. Sömnen blir orolig och oftast blir det alltför lite sömn natt efter natt.

Det här är några av de faktorer som påverkar. Och görs ingen förändring i livsstilen så ökar självklart obalanserna med tiden.


Vad behövs för att balansera?

Generellt behövs värme i allt och att ha regelbundna mat och sovtider. Avsätta tid för avslappning, yoga & andningsövningar. Äta mat som är varm & vällagad mat & som innehåller fukt och fett. Använda värmande kryddor.

Göra varm oljemassage så ofta som möjligt eftersom det lugnar nervsystemet och stärker kroppen.

Och gärna använda varma och stimulerande färger som orange, gult, rött på något klädesplagg eller nånstans i hemmet.


Alla produkter d.v.s. teér, oljor, kryddor m.m. som det står Vata på är det som du ska välja om du vill få Vata-doshan i balans.


Så svep in dig i de livsstilsråd som Ayurveda har och få en lugn och skön Vata-årstid.

Allt gott till dig!

Kram

Pia Jonna

77 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page