top of page

Semlor & skidtävling

Uppdaterat: 18 jan.


Idag är det fettisdagen!


Mina bästa minnen av semlor är från då jag gick på låg- och mellanstadiet. Från ettan till femman gick jag i en liten byskola på en liten ort i Värmland och varje vinter var det tradition att alla skolor i kommunen skulle delta i skidtävling.

Ena året var vi på ”min” skola och sedan turades skolorna i kommunen om att hålla i tävlingarna. Vi reste ibland rätt många mil för att komma till den skola som stod på tur. Jag gillade verkligen de här skidtävlingarna. Minns att jag hade en kämpaglöd och ville vara bland de främsta (tror jag har kvar pokalerna i en låda i källarförrådet).


Ja, jag tyckte mycket om att åka skidor och eftersom jag är uppväxt på landet så fanns det ju alltid tillgång till skidspår precis utanför husknuten.

Och ärligt, med hur jag ser på det idag som vuxen, det fanns ju inte så där vansinnigt mycket annat att göra på vintrarna. Men jag gillade det där att åka runt ensam i skidspåren i tysthet. Körde runt på gärdena och när jag blev äldre drog jag längre bort från huset och bort igenom skogarna.

Eftersom jag är uppväxt i en stor familj så sökte jag mig ofta till tystanden ute. Och jag filosoferande mycket redan som liten. Tyckte om att fantisera om att jag reste till olika platser och miljöer.


Men ok, tillbaks till semlor och skidtävling!

Allteftersom varje klass hade åkt klart så serverades det semlor med varm mjölk i skolmatsalen.

Det är det här minnet av semlor som jag tycker bäst. Jag var varm, svettig och hade verkligen kämpat och åkt så snabbt jag bara kunde.

Semlan och den varma mjölken smakade ljuvligt och jag njöt verkligen av den.

Och så minns jag att den varma mjölken värmde och kändes så len i halsen. Den kalla luften som jag dragit in under åkningen påverkade mig alltid. Lika mycket som kalluften påverkar mig idag som vuxen. (Vata) ;)


Ja, för mig är det här med semlor och skidtävlingar ett fint minne och som jag ville dela med dig.

Och nu undrar du kanske hur min inställning till semlor är idag?

Nej, jag är faktiskt inte alls förtjust i semlor. Brukar göra ett test varje år och äta en eller två men det brukar räcka. Min man däremot, han älskar semlor så han får äta för mig också.


Ha en fin dag, med eller utan semlor!

Kram

Pia Jonna


32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page