top of page

Sommaren är underbar...

Uppdaterat: 21 jan.

För mig är sommaren den bästa tiden på året. Det är då min kropp och själ mår som bäst.

Den här sommaren är ju speciell för min del eftersom jag 31 maj slutade med att ge behandlingar och hälsovägledningar. Butiken upphörde och jag sålde webbshopen. Allt det där som varit mitt liv alltsedan 2010.


Dock tycker jag att det känns så länge sedan fast det har ju bara gått 1 månad nu sedan jag städade ur lokalen och lämnade in nycklarna.


Beslutet om hur fortsättningen blir vad gäller behandlingar återstår att se... Nu är det i alla fall ledighet som gäller.

Dock kan jag säga att jag inte riktigt landat i ännu att jag inte ska gå till jobbet och butiken. Att jag inte ska skriva och skicka nyhetsbrev, att jag inte ska beställa hem produkter och allt annat som hört till och som skulle göras.

Efter att jag stängde ner har vi haft en hel del saker på gång som var inplanerade.

Dagarna efter att jag stängt tog vi bilen ner till en stuga i Österlen. Där bodde vi 1 vecka intill havet och bara njöt av långa promenader på stranden flera gånger om dagen. Det kändes så fint att bara kunna vara.

Efter att vi kom hem från Österlen hade vi fyra dagar hemma innan vi satte oss i bilen igen för en färd på ca 4 timmar. Det skulle bli härligt midsommarfirande med sonen och hans familj på deras fina lantställe.

Vi stannade kvar där i 1 vecka och hade det mysigt med bad, utflykter och massa annat. Fint på alla sätt och värdefull lyxtid med barn och barnbarn..

Nu är det hemmatid som gäller ett tag framöver.


Och... Så här i sommartider kan jag förstås inte låta bli att komma med svalkande råd!


Korianderfrön, kumminfrön och fänkålsfrön är tre kryddor som passar att lägga till i vattnet du dricker. Kryddorna kommer att göra din kropp sval. Det räcker med 1-2 kryddmått av varje krydda. Du kan koka upp vattnet och hälla det över kryddorna och låta allt dra en stund. Sedan vänta med att dricka tills vattnet fått rumstemperatur.

Men om du är en supervarm Pitta-person så tar du kallt kranvatten och tillsätter kryddorna men låter vattnet få rumstemperatur innan du dricker.

Du kan även lägga ner några Pitta-te påsar i en karaff med vatten. Om du kokt upp vattnet så måste du vänta tills allt fått rumstemperatur innan du dricker.

Svalkar gör även myntablad. Lägg några blad i en karaff med vatten och låt dra.

Hibiskusblom-te ger svalka men ska då ha vara avsvalnat.

Kom i håg att det är rumstemperatur som gäller för både dryck och mat. Det iskalla hämmar matsmältningen.


Undvik eller i alla fall minska ner på det som värmer och hettar upp kroppen = surt, salt och starkt. Chili, svartpeppar och andra starka kryddor. Vinäger, alkohol, inläggningar, vin, vitlök, röda livsmedel, grillat rött kött, tomater och kaffe för att nämna några.


Svalka dig med utomhusbad.

Använd kokosolja på kroppen och i din matlagning, det ger svalka.

Sitt i skuggan när solen är som starkast på dagen eller stanna inomhus i ett svalt rum.

Träna/motionera tidigt på morgonen eller senare på kvällen när det svalnat av ute.

Skydda huvudet med solhatt eller keps.

Att vara vid vatten och i vatten ofta är det som svalkar och lugnar ner Pitta-doshan bäst. Så bada, bada!

Vattenmelon är både supergott och superbra att svalka sig med under sommaren.

Droppa i några droppar med Rosenblomsvatten i vattnet du dricker.

Du kan även badda ansiktet med kallt rosenblomsvatten, det gör susen när du känner dig för varm. Hur mycket du behöver dra ner på eller minska på när det gäller Pitta beror ju på hur mycket Pitta (värme) du har i din kroppskonstitution. Allt handlar ju alltid om att ha en balans.


Ha det gott och njut av livet!

Kram

Pia Jonna
22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page