top of page

Sov gott med Ayurveda-tips!

Uppdaterat: 21 jan.

Alla vet väl att en dålig nattsömn påverkar hela ens liv!

Dålig sömn, stress och oro påverkar immunförsvaret negativt och vi har lättare för att bli mottagliga för t ex förkylningar m.m. om immunförsvaret är nedsatt. Sömnen är en viktig medicin. Du har säkert då och då under livet varit med om att nattsömnen blivit förstörd och vet att då är livet ingen dans på rosor... Varje dag blir en plåga och du går omkring som i ett töcken.


Hur din sömn är, beror väldigt mycket på vilken kroppstyp du domineras av?

Stress, oro och för lite sömn är sådana faktorer som ofta kan drabba den som har Vata i sin personlighet. Lägg därtill oroliga och livliga drömmar som Vata-personer har så gott som varje natt. Här nedan är lite tips som kan vara bra att känna till och som är viktiga att anamma om du är en person med sömnbesvär.

Kom dock ihåg att om du känner dig väldigt splittrad och orolig just nu så ska du bara välja ut några enstaka råd. Håll fast vid dem en längre tid och sedan kan du lägga till ytterligare när du känner dig redo. Det tar tid och det ska ta tid att ändra sina vanor. 1. Se till att varva ner tidigt på kvällen. Undvik helst hårda träningspass sent på eftermiddag/kväll. 2. Ät kvällsmålet runt 18-tiden. Försök att undvika tung och svårsmält mat som kött, ost och mejeriprodukter. Men ät ändå gärna något som är varmt och tillagat som soppa eller liknande. 3. Ingen tv, eller mobil sent på kvällen som varvar upp dig och inget googlande på nätet som triggar igång dig. 4. Lyssna gärna på lugn och avslappnande musik eller lugna mantran. 5. Välj mjuka och sköna yogaövningar. Yin-yoga t. ex. 6. Ta en lugn promenad efter kvällsmaten. Njut av den friska luften. Gå igenom dagen och släpp sedan alla ev. bekymmer så att du inte tar med dom i sängen. 7. Kanske väljer du att göra oljemassage (Abhyanga) på kvällen då du har mera tid. 8. Drick ett lugnande te som t ex. Vata te eller Mind-Peace te.

9. Tål du mjölk kan du koka upp lite och dricka innan du lägger dig. 10. Tänd en aromalampa och tillsätt några droppar lugnande Vata-aroma olja i skålen med vatten. 11. Lägg dig senast 22.00 eller tidigare om det är just din kvällsrytm. 12. Håll sovrummet aningen svalt. 13. Använd ett tungt och varmt täcke som även det lugnar ner en uppvarvad Vata-person. 14. Ögonmask är bra. Jag köpte en i siden i somras.

15. Och förstås bra att ha persienner, rullgardin eller mörkläggningsgardiner i sovrummet. Känner du att du behöver hjälp med att få mer personliga råd så rekommenderar jag dig att boka en ayurvedisk hälsokonsultation.


Du är alltid välkommen till mig!

Kram

Pia Jonna

59 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page