top of page

Sov gott!

Uppdaterat: 21 jan.

Att en dålig nattsömn påverkar hela ens liv, det vet nog de flesta.

Dålig sömn, stress och oro påverkar immunförsvaret negativt och vi har lättare för att bli mottagliga för t ex förkylningar m.m. om immunförsvaret är nedsatt. Sömnen är en viktig medicin.

Du har säkert då och då under livet varit med om att nattsömnen blivit förstörd och vet att då är livet ingen dans på rosor... Varje dag blir en plåga och du går omkring som i ett töcken.


Hur din sömn är, beror väldigt mycket på vilken kroppstyp du domineras av.

Stress, oro och för lite sömn är sådana faktorer som ofta kan drabba den som har mest av Vata i sin kroppskonstitution. Vata-personer är oftast de som även har oroliga och livliga drömmar, så gott som varje natt.

Kolla in tipsen här nere om du känner att en dålig sömn stämmer in på dig. Men kom ihåg att om du känner dig väldigt splittrad och orolig just nu så välj ut bara några enstaka råd till en början. Viktigt att du håller fast vid dem under två - tre veckor. Lägg till ytterligare av råden när du känner dig redo. Det tar tid och det ska ta tid att ändra sina vanor. 1. Varva ner tidigt på kvällen. Undvik helst hårda träningspass sent på eftermiddag/kväll. 2. Ät kvällsmålet runt 18-tiden och ät gärna en varm soppa då. Bäst är att undvika tung och svårsmält mat som kött, ost och mejeriprodukter.

3. Ta en lugn promenad efter kvällsmaten. Gå igenom dagen och släpp sedan alla ev. bekymmer så att du inte tar med dom i sängen.

4. Välj helst bort tv, dator och mobil på kvällen. Det kommer att trigga igång dig och göra att du får svårare att slappna av. . 5. Massera kroppen med varm sesamolja och behåll gärna oljan på en stund innan du duschar. 6. Drick ett lugnande och värmande te som t ex. Vata te eller Mind-Peace te.

7. Tänd en aromalampa och tillsätt några droppar lugnande Vata-aromaolja i skålen med vatten. 8. Lägg dig senast 22.00 eller tidigare om det är just din kvällsrytm. Håll sovrummet aningen svalt. 9. Använd ett tungt och varmt täcke som även det lugnar ner en uppvarvad Vata-person. 10. Ögonmask är bra. (Jag har själv en i siden som jag gillar mycket)

11. Persienner, rullgardin eller mörkläggningsgardiner i sovrummet gör också att du sover bättre.


Att börja och avsluta dagen med yoga och mantramusik är väldigt skönt, både för kropp och sinne. (Tyvärr inte så bra ljud på videon...)

Kram

Pia Jonna

63 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page