top of page

Stimulera hjärnan

Uppdaterat: 19 jan.

Färgglad mat sänder ett positivt budskap till hjärnan

Hur kan vi på bästa sätt hjälpa hjärnan så att vi kan bibehålla eller till och med förbättra minne, koncentration och även minska den mentala stressen?

Jo, hjärnan har ett konstant behov av kalium. Har vi brist på det så minskar signal-överföringen i hjärnan och mängden information som hjärnan kan ta emot.


Kalium finns ju i t ex apelsiner, torkade aprikoser, banan, nötter, ägg, lax, potatis, tomater, olika baljväxter, spenat, tomater, morötter. Googla gärna på kalium om du vill få fler tips!


Ayurvediska hjärn-örter (Rasayanas)

Inom Ayurveda finns det ett flertal örter som är bra för hjärnan och örterna kallas Rasayana, vilket betyder det som vitaliserar celler och som öppnar upp delvis eller helt blockerade kanaler i kroppen.

Örterna är till för att skapa en stark kropp, skärpt mental förmåga och föryngring på cellnivå. Det här finns nedtecknat i Ayurvedans äldsta skrift Charaka Samhita, som är ca 3000 år gammal.


En av de ayurvediska örterna som hjälper till att bemöta stress på ett positivt sätt är Ashwaganda (Withania somnifera). Den är en av de främsta Vata-balanserande örterna och den har officiell status som adaptogen i Indian Herbal Pharmacopoeia. Och Ashwaganda är bra att ta på kvällen om du vill få en skön nattsömn.

Men kom i håg! Kombinera aldrig Ashwaganda med sömnmedel, insomningstabletter och liknande.


Ayurveda ser på människan som en helhet. Allt är en enhet av kropp, själ och sinne.

Och syftet med Ayurveda är att inte låta sjukdom hindra oss från upplysning och utveckling.

Det bästa är att försöka leva livet i balans och harmoni. Ha balans mellan arbete - fritid - vila - sömn.

Och för att hjärnan ska må bra behöver vi förstås även ha glädjeämnen i livet. Och de glädjeämnena ser ju olika ut för var och en av oss.

Vi behöver också nya utmaningar. Särskilt viktigt när vi kommer upp i åren.


Tänk efter...

Vad är det som gör Dig glad och harmonisk! Vad får dig att skratta, njuta, le?

Och i vilka stunder upplever Du att både din kropp och ditt sinne mår bra?


Varm kram

Pia Jonna


P.S. Att jag inte bloggat på rätt länge nu beror på att min dator kraschade! Hade som plan att använda den "gamla" men den kändes så trög och tråkig så det blev inget skrivande...Men nu så...

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page