top of page

Tid för vila, reflektion och återhämtning

Uppdaterat: 19 jan.


Senhöst och vinter är Vata-årstid. Nu är det viktigt att ta det lugnare, inte påbörja nya projekt utan i stället avsluta saker och ting.

Vata är rörelsens dosha. Elementet luft (rörelse) och elementet eter (rymd).

Den som har övervägande del av Vata i sin konstitution påverkas mer av höst och vinter. Det är extra viktigt att ta hand om den doshan då. Det är inte alltid lätt. Jag vet...

Men om vi inte har rutiner nu utan slarvar med sömnen dvs inte lägger oss i tid (helst senast 22.00) utan håller på med saker och glömmer tiden då kommer vi ur balans.

Också viktigt att komma upp på morgon, helst runt 06.00 - 06.30. Nu ändrar vi ju till vintertid i helgen och får "tillbaks" 1 timme. Det ska bli skönt, tycker jag. Blir aldrig överens med det här med sommartid/vintertid.


Umgås med människor som du tycker om. Men underskatta heller inte att bara vara med dig själv i tysthet.

Ät mat som är varm och vällagad OCH som tillagats med mycket omtanke och kärlek.

Hoppa aldrig över lunchen. Ät en lätt portion mat till kvällsmålet, alltså inget svårsmält.

Välj t ex grönsakssoppa eller mungbönssoppa. Ät inte för sent då kommer nattsömnen påverkas på ett negativt sätt. Minst tre timmar innan läggdags är ett bra riktmärke.

Och för att mage och tarm ska må bra bör vi inte äta animaliska produkter och inte heller mejeriprodukter på kvällen. Och heller ingen kryddstark mat.


Hur vädret än må vara en ruskig och mörk höstkväll så är en lugn promenad härligt välgörande både för magen och för nattsömnen.


Och om du inte gjorde insmörjning med varm sesamolja i morse så gör det nu i kväll. Du kommer garanterat att sova bättre då.

Ta det lugnt under kvällen och förbered kropp och sinne för vila. Stäng ner datorn, lägg undan mobilen och stäng av tv:n.

Läs en avkopplande bok. Dra omkring dig en varm och mjuk filt. Drick ett gott ört-te, kanske är det ett te som du köpt av mig i butiken eller på webbshopen!


Lyssna på mjuka och sköna mantrasånger eller annan lugn och skön musik.

Tänk kärleksfulla tankar och gör lugna andningsövningar innan du lägger dig.

Summera dagen genom att också sända en tacksamhetens tanke att du fått uppleva ännu en dag och att Du är Du med alla fantastiska egenskaper som Du faktiskt har.

Somna och vakna utsövd och med ett leende på läpparna.


Kram och kärlek

Pia Jonna

40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page