top of page

Tips på en svalkande dryck


Nu äntligen är den sköna värmen tillbaks igen.

Jag vill tipsa om en svalkande dryck som enkelt och effektivt hjälper om du känner dig FÖR varm i kropp och sinne.


Du behöver: vatten och tre svalkande kryddor = fänkålsfrön, kumminfrön, korianderfrön och en termos av glas eller stål


Kryddvattnet dämpar värmen i kroppen OCH om du har mer Pitta i din kropp och ständigt känner dig varm kan du dricka det här vattnet även när det inte är sommar och varmt.


Gör så här:

Ta 1 kryddmått av varje = korianderfrön,

fänkålsfrön, kumminfrön. Lägg dem i termosen. Koka 1½ liter vatten i 5 min och häll det över kryddorna i termosen. Låt det stå och dra en stund. Häll sedan upp i ½ -1 kopp och använd en tesil för kryddorna ska inte med i vattnet du dricker utan de ska ligga kvar i termosen under hela dagen.

Det är viktigt att du låter vattnet svalna av innan du börjar dricka.

Drick den här blandningen under hela dagen. Det ska vara slut i termosen när klockan är omkring 18.00. Drick inte senare än det. Och välj helst ekologiska kryddor.


OBS! Du ska göra nytt kryddvatten varje morgon!

Det här balanserande kryddvatten kan du dricka i 3 veckor i följd och sedan bör du göra ett uppehåll en tid.

Många som provat det här kryddvattnet och fått positiva resultat brukar fortsätta nån vecka till efter uppehållet. Så du får också testa dig fram vad som blir bäst för dig.

 

Även om många tror att kryddor och örter inte är starka och effektiva så bör de ses som medicin och man ska alltid vara försiktig och inte bortse från de effekter de har. 


När jag jobbade med ayurvedisk hälsorådgivning brukade jag rekommendera att avstå hälsopreparat, vitaminer och mineraltillskott och receptfria läkemedel för den som skulle använda kryddvattnet.                 

Och om du medicinerar, prata med din läkare innan du börjar den här kuren.  

 

 

Allt påverkar oss och på olika sätt

Ayurveda och all den kunskapen vet att allt som vi äter, dricker eller gör påverkar oss på olika sätt beroende på vilken kroppskonstitution vi har.

Är du varm ska du välja mat, kryddor, drycker osv som svalkar kroppen.

Är du frusen och torr i kroppen ska du välja det som har värmande och fuktande egenskaper så att du känner att kroppen får den värme och smörjning som den behöver.

Är du en person som har lätt för att samla vätska och som får problem med slembildning i kroppen ska du välja livsmedel åt det torra hållet, minska på vätska och välja bort det som klibbar igen kroppen.


Ayurveda är en mångtusenårig beprövad läkevetenskap som fungerar även i nutid

För att må bra och vara i balans i både kropp och själ behöver du förstå din egen kroppskonstitution, alltså vilka kroppstyper/doshor som dominerar i din kropp. För när du vet vem du är och vilka doshor som dominerar dig så kommer du välja det som är rätt för just dig och din kropp.

Och du kommer garanterat sluta följa trender och tips som just för tillfället är "rätt" vare sig det är i tidningar eller på sociala medier.


Det är också bra om du successivt fördjupar dina kunskaper i ayurveda eftersom det är ett komplext hälsosystem som kan kännas komplicerad i början. Läs ayurvedaböcker och gå ayurveda-egenvårdskurser. Testa dig fram med de olika dosha-råden som finns men gör inte många och jättestora förändringar på en gång utan låt det ta sin tid. Gör du för stora förändringar på en gång kommer du bara att öka på Vata-doshan och bli splittrad och stressad och det är ju inte det som är meningen med ayurveda. Det brukar bli bäst att ändra på någon eller några få saker och låta det fastna till en bra daglig rutin.

Själv kan jag säga att utan Ayurveda och allt det kloka som finns däri skulle jag inte må så bra som jag gör nu. Det har hjälpt mig så oerhört mycket och det fortsätter... Jag är så tacksam för det.


Om du aldrig gjort en ayurvedisk konsultation så gör slag i saken och boka en sådan. Jag kan lova dig att det kommer att hjälpa dig på många sätt och i många situationer. Googla så hittar du diplomerade ayurvediska hälsovägledare och ayurvediska läkare runt om i landet.


Ha det gott!

Njut av att det är sommar och att Du är Du!


Kram

Pia Jonna


Info om de tre kryddorna:

Fänkål:  Är en mycket kraftfull hjälp för matsmältningen. Särskilt effektiv att föra bort gaser ur tarmarna. Balanserar Vata och Pitta. Fänkål är också fytoöstrogen. Fytoöstrogener är växtämnen som liknar kroppens eget östrogen. Fytoöstrogener finns bland annat i alla sojaprodukter, fullkornsbröd av råg, linfrön, linfröolja, bönor, jordnötter och solrosfrön. Fytoöstrogener binder vid östrogenreceptorer i människan.


Koriander: Har en svalkande effekt och underlättar urinflödet samt reningsprocesser i blodet, levern och njurarna. Den balanserar alla tre doshorna men särskilt Pitta.


Kummin: En svalkande krydda som stöder matsmältningen särskilt när det gäller Vata-överskott som gasbildning och uppsvälld mage samtidigt som den renar blodet och livmodern. Kummin har allmänt en förmåga att rensa gifter ur hela kroppen. Den motverkar inflammation i livmodern och stärker fortplantningsorganen.


24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

תגובות


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page