top of page

Torr hud och splittrat sinne!

Uppdaterat: 17 maj 2023


Glöm inte att massera in kroppen med varma oljor.


Kan nog aldrig påminna för många gånger om att massera kroppen med varm olja. Jag vet ju att ni är många som gör det redan och nu vill jag även nå de som aldrig provat.

Att massera kroppen med varm ekologisk sesamolja är en rutin som jag själv gör varenda dag oavsett väder och vind. Det är ljuvligt helande för både kroppen och själen.


Särskilt viktigt är det att göra den här massagen under vinterhalvåret då naturen övergått till Vata-årstid med kyla och blåst.


Och de som har mer av Vata i sin kroppskonstitution påverkas allra mest av vinter och kyla. Det kan kännas som att kroppen aldrig kommer till ro. Det är ett ständigt tankesnurr, oro, frusenhet och trötthet. Men givetvis kan även den som tillfälligt ökat sin Vata också påverkas nu.


Det bästa då är att stanna upp och vila mer. Även se till att få bra nattsömn.

Känn efter vad kroppen behöver. Lägg dig tidigt om du är trött.


Drick varma drycker som Vata-te eller Mind-Peace te som lugnar. Ganska självklart egentligen, eller hur? För vem har inte värmt sina frusna händer genom att hålla om en varm tekopp? Och drick varmt (kokt) vatten, till maten eller mellan måltiderna.


Ät mat som är varm, tillagad och krämig i konsistensen, typ grytor som innehåller fukt och fett.

Är du superfrusen så ta på dig handledsvärmare, benvärmare (fotlederna är känsliga), halsduk och mössa.

Ja, helt enkelt, håll dig varm och tänk värme i allt.

 

Oljemassage - Gör så här:

Hela kroppen ska masseras även huvudet. Men det är förstås inte så lätt att varje dag kunna få tid till att smörja hårbotten innan du ska till jobbet, men gör då den proceduren på helgen eller annan ledig tid. Kanske oljemassagen blir din kvällsrutin?


Ta en lagom mängd av den värmda oljan och massera långa och kraftiga drag på armar och ben. Gör cirkelrörelser runt lederna. Ta inte i alltför hårt om du är känslig i kroppen.

Huvud och hårbotten masserar du varsamt och likaså bakom öronen. Behåll gärna oljan på ett tag innan du duschar så att den går in i huden. Typ 15-30 minuter eller längre om du känner för det.

Sätt en duschmössa eller plastpåse över håret och på det en handduk eller sjal för att behålla värmen.

När du smort in håret med olja så behöver du ta i lite hårbalsam innan du blöter håret. Det löser upp oljan. Tvätta sedan som vanligt efter att du sköljt ur allt balsam.

Jag lovar att den här varma oljemassagen kommer att göra dig lyckligt varm!


OBS!

Om du använder kallpressad ekologisk sesamolja behöver den ”mognas” vilket betyder att den värms upp till runt 100 grader. Det gör att oljan lättare absorberas av huden.

Vill du inte göra den proceduren så finns det även färdigmognad sesamolja som kan användas direkt. Bara att värma på och börja massera.

 

När du duschar:

Använd då sparsamt med tvål. Och använd gärna en tvål avsedd för Vata eftersom den tvålen är återfettande.


Och du… Kom ihåg att alltid massera dig med olja INNAN du duschar. Det skyddar huden och gör att den inte torkar ut lika lätt av vattnet.

 

Enligt Ayurveda är oljemassage (Abhyanga) den bästa självläkande behandlingen för att främja hälsan och livslängden. Genom att oljan tar sig in i kroppen genom porerna, så förs den så småningom ut genom tarmsystemet. Dvs. den varma oljan mjukar upp och tar med sig eventuell ama (slagg, toxiner) på sin väg genom kroppen.Ta väl hand om dig så kommer du att kunna njuta mer av livet även under vintern!


Varma hälsningar

Pia Jonna

44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ความคิดเห็น


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page