top of page

Torrborsta - detoxa

Uppdaterat: 26 mars


Har du använt en kroppsborste i duschen eller såna där ruskigt hårda skrubbvantar?

Ja, själv använde jag skrubbhandskar då och då på 80-talet?

De var INTE särskilt lämpliga. I alla fall inte för min hud. Fast på den tiden visste jag ju inte att det fanns bättre och skonsammare vantar för torrmassage.


Nu för tiden kallas torrborstning för "att hänga på en hälsotrend" men redan för mer än 5000 år sedan ingick det i Ayurveda och kallas där Garshan-massage. Inga hårda borstar eller vassa och riviga vantar används dock utan den här speciella torrmassagen utförs med mjuka, sköna, ekologiska råsidenvantar. Råsidenvantar är underbara att torrborsta kroppen med.

Garshan-massage stimulerar cirkulation och ämnesomsättning

Garshan-massage är bra eftersom det boostar lymfsystemet, vilket hjälper till att forsla bort slaggprodukter och överflödig vätska från kroppen. Massagen har visat sig vara effektiv för att minska överskott av vävnad och celluliter.


En förhöjd Kapha sänks, och i stället för en fysisk och känslomässig tyngdkänsla i kroppen så försvinner den och ersätts med känslan av lätthet i kroppen.

Massagen sätter på ett effektivt sätt fart på cirkulationen och hjälper till att vidga hudens porer och kroppens kanaler. Då kan slaggämnen och gifter lättare passera ut istället för att förflytta sig till andra ställen i kroppen.

Flöden och cirkulation i underhudsvävnaderna stimuleras, lymfsystemet renas och förbränningen i fettvävnaden ökar, hjälper matsmältningen, ämnesomsättningen och motverkar celluliter och trötthet.

Så här gör du

Använd ganska kraftfulla rörelser.

Längst armar och ben görs långa rörelser fram och tillbaka. Över lederna görs cirkelrörelser. Börja med 10 - 20 rörelser på armar och ben i början senare kan du öka till maximalt 40.


Börja massagen över hals och skulderparti. Gör cirkelrörelser över skuldrorna. Långa drag fram och tillbaks på överarmarna. Cirkelrörelser på armbågarna. Långa rörelser på underarmarna. Cirkelrörelser över handlederna. Långa rörelser över handen. Cirkelrörelser över fingrarna.


Fortsätt med bröstkorgen men undvik att massera över bröst och hjärta.

Massera övre delen av bröstkorgen horisontellt. Fortsätt med magen, först horisontellt sedan diagonalt.

Arbeta över höfterna och skinkorna med kraftfulla rörelser. Sedan låren med långa rörelser. Cirkelrörelser över knän. Raka rörelser över vaderna. Cirkelrörelser över anklarna och raka rörelser längs fötterna.


Använd lite extra tid på de ställen där det finns extra fett, t ex lår, mage, bak.


Efter massagen, tar du en varm dusch eller ett hett bad.

Om det finns ama/toxiner i kroppen kan de lättare lösas upp om du gör Garshan-massage..


Hur ofta ska Garshan-massage göras?

Massagen görs en gång om dagen och direkt på morgonen. Den tar bara tre till fyra minuter och en sådan här behandling du göra upp till 60 dagar med ett lika långt uppehåll innan massagen återupptas igen.


Om du har Kapha-konstitution (fet hud) eller förhöjd Kapha, kan du göra Garshan-massage i 5 till 10 minuter varje dag och särskilt aktuellt under senvinter/vår då det är Kapha-årstid.


Personer med Vata-konstitution bör bara utföra Garshan-massage en eller två gånger i veckan. Och om du känner behov av olja kan du smörja kroppen med olja efter Garhan-massagen och efter det kan du duscha.


Pitta-personer har ofta känslig hud och ska absolut inte använda grova massagevantar utan endast råsidenvantar.


Lycka till!

Kram

Pia Jonna


98 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2 Post
bottom of page