top of page

Trött och orkeslös??

Uppdaterat: 18 apr. 2022


BRÄNNÄSSLA - Urtica dioica (på engelska, Nettle).


Känner du dig trött efter den långa vintern?

Prova brännässla och sätt igång direkt!

Det är ett busenkelt och otroligt billigt sätt att återfå kraft efter en lång och mörk vinter,

Självklart är det bästa att förebygga och använda nässla under hela vintern. Men har du missat så är det inte kört!


Nässla stärker immunförsvaret, är svagt urindrivande och är mycket näringsrik. Används vid anemi, artrit eller då det finns en svaghet och tyngdkänsla i kroppen.


Brännässlan har, som nog de flesta vet, använts under lång tid för sina medicinska egenskaper. Om vi går tillbaks till våra förfäder så var det ju inte bara för dom att köpa någon uppiggande ört utan de använde förstås det som naturen gav.

Kan tänka mig vilken glädje det var när de första gröna bladen kom på våren. Då visste dom att det skulle gå att återfå kraften med hjälp av nässelsoppa och av att dricka nässel-te.


MER NÄRINGSINNEHÅLL:

Nässlan har även ett stort näringsinnehåll av vitaminerna B, C och K & av mineralerna: kisel, kalium, magnesium och järn. Även rik på både protein och fibrer. Passar både för dig som är vegetarian och för dig som vill ha en super-näringsboost i vardagen


Ju äldre vi blir desto viktigare är det att ta en kur med nässla ett par gånger om året.

Och viktigt med nässla också för kvinnor som behöver ett naturligt järntillskott vid mensen.


TORKADE ELLER FÄRSKA BLAD

Bäst är förstås att plocka nässlorna när det börjar spira tidigt på våren. Men under vintern och för den som inte har möjlighet att plocka så finns torkade blad.

Själv använder jag under vinterhalvåret torkade blad som jag kör endera i kaffe/kryddkvarn eller mortlar till ett fint pulver. Strör sedan lite på maten eller blandar i min morgon-drink.

Och perfekt förstås att tillsätta nässla i smoothies.


BYGG UPP KROPPEN I TVÅ ETAPPER

Känner du att du tappat enormt mycket kraft så kan det vara idé att bygga upp dina kraftresurser i två etapper. Starta med brännässla under 3-4 veckor och gå sedan över maskros-rot, som även den är en kraftfull läkeväxt.FÖR VATA-DOMINANTA PERSONER:

För en del kan brännässla vara för uttorkande (ex. för Vata-dominanta personer). Använd då brännässla tillsammans med Läkemalva-rot (som innehåller "smörjmedel").


Gör ditt te så här: Lägg 1–2 tsk Läkemalva-rot till en stor kopp vatten och koka ca 10 minuter. Lägg i 1 tsk Brännässle-blad när det återstår ca 5 minuter av koktiden. Låt stå och dra i ca 15 minuter.
Här hittar du: BrännässlaHär hittar du: Läkemalva-rot


ner du dig trött och rkänner du att orken tryter efter den långa vintern? Prova brännässla!

Kram

Pia Jonna


82 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2 Post
bottom of page