Våren tvekar...


Kylan vill inte riktigt släppa taget om oss i år!

Dock har vi enligt Ayurvediskt synsätt lämnat vintern och Vata-årstiden och är nu inne i Kapha-årstiden, som börjar i mars och håller i till ca juni.


Nu kan även vi som inte domineras av Kapha känna av att de behövs en förändring med maten m.m. Men särskilt viktigt är det för de som domineras av Kapha i sin kroppskonstitution. De börjar nu känna sig trötta, sega, oinspirerade och vill helst slänga ner sig i soffan. Så för dom är det extra viktigt att följa Kapha-råden.


Kapha har mer tyngd och vätska i sin konstitution och det är tyngden ute nu med blött väder, snösmältning m.m. som gör att de påverkas och reagerar så här. Det är inget konstigt alls. Varje dosha har sina svaga punkter vid respektive årstid.

Nu på våren längtar kroppen efter "städning".

Kroppen vill inte ha kvar det som samlats under vintern. Den tyngre maten som vi så väl behöver i vinterkylan. Nu vill kroppen ha annan typ av mat.

Men maten ska fortfarande vara varm och tillagad och även drycker bör vara varma eftersom det varma renar och rensar kroppen.


Kokt vatten

Ett enkelt tips för att starta en detox är att dricka kokt vatten. Koka på spisen i ca 10 minuter och häll sedan upp på en termos. Låt gärna några skivor färsk ingefära koka med en liten stund. Den ska dock tas bort innan vattnet hälls på termos.

Smutta sedan på det kokta vattnet under hela dagen. Det ska drickas varmt men självklart inte så hett så att du bränner dig.

Gör den här proceduren under 1 en vecka. Sedan kan du fortsätta med att dricka varmt vatten med då räcker det att vattnet kokats upp t ex i en vattenkokare.


Lagom stora portioner!

När du ska rena kroppen så är det viktigt att du inte äter för mycket och för sent på dagen (det ska du aldrig göra förstås). Känn in kroppen och vilka behov som kommer upp. Låt alltid magen vila mellan måltiderna.


Minns att ingen dosha är bättre eller sämre än någon annan.

Det finns särskilda råd som passar för varje kroppstyp dock måste du komma ihåg att varje person har sin egen grundfördelning, sin egen blandning av Vata, Pitta, Kapha. Det ayurveda vill uppnå med det är att skapa en balans mellan luft (Vata), värme (Pitta) och vatten (Kapha).

Så för att kunna få balans i ditt liv måste du veta vilken/vilka doshor som dominerar just Dig.


Du behöver tänka och agera individuellt. Du behöver ta hänsyn till din egen livssituation och ev. obalanser.

Det kan vara lätt att bli vilseledd i alla hälsoråd som ges på sociala medier och i tidningar där det ofta beskrivs att vi ska göra på exakt samma sätt vad gäller mat, dryck och livsstil.


Känner du dig osäker på vilken dosha du är?

Boka in tid hos dipl. ayurvedisk hälsovägledare eller ayurvedisk läkare då får du personliga råd och vet vad som gäller för just Dig. Det kan så lätt bli fel annars. Lätt att börja i "fel ände" och kanske till och med förvärra obalanser.


Vill du kika på Kapha-produkter?

På min webshop hittar du produkter som balanserar Kapha: https://shop.ayurvedalivsbalans.se/kapha/


Önskar dig allt gott i livet!

Kärlek & kram

Pia Jonna

44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla