top of page

Våren tvekar...

Uppdaterat: 19 jan.

Kylan vill inte riktigt släppa taget om oss!

Ena dagen barmark och nästa mer snö...

Dock har vi enligt Ayurvediskt synsätt lämnat vintern och Vata-årstiden och är nu inne i Kapha-årstiden, som börjar i mars och håller i till ca juni.


Nu kan även vi som inte domineras av Kapha känna av att det behövs en förändring med maten m.m. Men särskilt viktigt är det för de som domineras av Kapha i sin kroppskonstitution. De börjar nu känna sig mer trötta, sega, oinspirerade och har svårare att komma igång. Så för dom är det extra viktigt att följa Kapha-råden.


Eftersom Kapha-personer har mer tyngd och vätska i sin konstitution så reagerar de på den tyngd som sker ute i naturen nu med blött väder, snösmältning m.m. Och det är inget konstigt alls med det. Varje dosha/kroppstyp reagerar och har sina "svaga punkter" vid respektive årstid.

D.v.s. de som har mer av Vata i sin kropp kan ha svårare att klara av vinter och kyla. Pitta-personer reagerar och har svårare att stå ut när det blir för varmt. Därför som det är så viktigt att ta hänsyn till sin kroppstyp för att slippa hamna i obalans i kropp och sinne.

Nu längtar kroppen efter "städning".

Vi behöver tyngre mat under vintern men nu vill kroppen ha annan typ av mat. Minska ner eller undvik helt mat som är krämig och stabbig. Dock ska maten fortfarande vara varm och tillagad. Även drycker bör vara varma eftersom det varma renar och rensar kroppen.


Kokt vatten

Ett enkelt tips för att starta en detox är att dricka kokt vatten.

Koka 1 liter vatten på spisen i 10 minuter och häll sedan upp på en termos. Låt gärna några skivor färsk ingefära koka med en liten stund. Den ska dock tas bort innan vattnet hälls på termos.

Smutta sedan på det kokta vattnet under hela dagen. Det ska drickas varmt men självklart inte så hett så att du bränner dig.

Gör den här proceduren under 1 vecka. Sedan kan du fortsätta med att dricka varmt vatten men då räcker det att vattnet kokats upp t ex i en vattenkokare.


Lagom stora portioner!

När du ska rena kroppen så är det viktigt att du inte äter för mycket och för sent på kvällen (det ska du aldrig göra förstås). Känn in kroppen och vilka behov som kommer upp. Låt alltid magen vila mellan måltiderna.


Med hjälp av mjuka men effektiva råsidenvantar kan du stimulera cirkulationen m.m.


Motionera

Ta promenader! Eller gör någon annan form av rörelse för kroppen. Även om det tar emot kommer det att kännas extra skönt efteråt. När du rör mer på dig kommer du automatiskt att äta mer av mat som är nyttig och du kommer att känna en lätthet i både kroppen och i sinnet.


Minns att ingen dosha är bättre eller sämre än någon annan.

Det finns särskilda råd som passar för varje kroppstyp dock måste du komma ihåg att varje person har sin egen grundfördelning, sin egen blandning av Vata, Pitta, Kapha. Det ayurveda vill uppnå med det är att skapa en balans mellan luft (Vata), värme (Pitta) och vatten (Kapha).

Så för att kunna få balans i ditt liv måste du veta vilken/vilka doshor som dominerar just Dig.


Önskar dig allt gott i livet!

Kärlek & kram

Pia Jonna

150 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page