top of page

Vilken dosha/doshor dominerar i din kropp?

Uppdaterat: 21 jan.

Enligt Ayurveda består allt i vår värld av tre livsenergier, vilka i sin tur består av fem element: rymd, luft, eld, vatten och jord.

Vata, Pitta, Kapha, som med ett samlingsnamn kallas för doshor finns i hela vår tillvaro, i våra kroppar och även som yttre påverkan.

De finns i årstiderna, under hela dygnet och genom hela vårt liv.

Varje människa består av olika blandningar av: Vata (luft), Pitta (eld) och Kapha (vatten).


Vata, Pitta, Kapha

Begreppen Vata, Pitta, Kapha är grundläggande för att förstå ayurveda. Du behöver lära in den komplexitet som de representerar. Gör som barnet, lär dig av dom som redan förstår.

Läs Ayurveda-böcker, gå Ayurveda-kurser, leta på nätet där finns så mycket att hitta om Ayurveda. Och framförallt... Gör en hälsokonsultation hos en dipl hälsovägledare eller hos en Ayurvedisk läkare! Då får du veta vad Du bör ta hänsyn till utifrån din kropps- konstitution och ev. obalanser. Det handlar om vad Du ska välja respektive välja bort för att komma i balans.


Sakta men säkert kan du göra den här gamla kunskapen till din och få aha-upplevelser för varje nytt djup som uppenbaras för dig.

Ayurveda vill skapa en balans. Få dig att minnas den du var ämnad att bli, innan du blev "lurad" att tro på att du inte fick lita på din egen inre sanning. Och välja det som du och din kropp mår bra av.


Som barn hade du troligen inte möjlighet att välja bort sådant du inte tyckte om eller inte ville ha, fast det är då vi är små som vi är närmast sanningen.

Men då är då och nu är nu. Det är aldrig försent att börja ta hand om dig och göra det som du och din kroppskonstitution mår bäst av.


Ayurveda ger dig tillåtelse att ta reda på vem du innerst inne är. Dina önskningar, dina behov och din längtan.

Ger dig tillåtelse att leva ditt liv med hänsyn till dig själv, naturen och allt det som du är en del utav.

Varje människa är född med en livsuppgift som är till nytta för alla. Det är nyckeln till varje människas egen livsbalans. Din också.

 

Vata, den torra doshan

Vata består av de två elementen rymd och luft. Det är också det som gör Vata mycket känslig och rörlig. Vata betyder "det som blåser". Luften, vinden, den lätta rörelsen, men även utrymmet där rörelsen sker i rymden eller utrymmet.

Vata dosha är ansvarig för alla rörelser i kropp och sinne, då t. ex nervimpulser, tankeprocesser och muskelrörelser.

Vata-personen i balans är:

Ofta föränderliga och oförutsägbara. Kreativa och fantasifulla, snabba i tanken och talet. Lär sig nya saker lätt men glömmer också snabbt. Entusiastiska och energiska. Har lätt för att oroa sig och bli ängsliga. Arbetar och rör sig snabbt, Har en smal, slank kroppsbyggnad och går inte lätt upp i vikt, oregelbunden matsmältning och hunger, risk för förstoppning, lätt att bli trötta. Har en ytlig sömn med en tendens till sömnbrist. Svårt för blåst och kyla.

Överskott i Vata kan ge:

Frusenhet, spänningsvärk, gasbildning, hård avföring, rastlöshet, oro, rädsla, lågt självförtroende, sömnstörningar.

Vata i naturen:

Vata är dominerande när det är sen höst och vinter. När vädret är kallt, torrt och blåsigt. Men också andra dagar på året då det kan vara kyligt och blåsigt.

Under dygnet är Vata-tiden på morgonen 02.00 - 06.00. Och 14.00 - 18.00.

När det är Vata-årstid, ca september - februari då ökar Vata i allt runt omkring oss och därmed också i oss själva. Och mest kännbart är det här för personer som har mycket Vata ( torrhet, frusenhet) i sin kroppskonstitution. Men alla kan påverkas, men olika mycket.

 


Pitta, den varma doshan

Pitta betyder "det som kokas". Eld och värme, finns i varma vätskor som blod och matsmältningsvätskor. Pitta omvandlar maten till näring och idéer till verklighet. Pitta innehåller även vatten som är temperaturjusterare.


Pitta-person i balans är:

Företagsam, stark och orädd, föredrar utmaningar, harmonisk och glad, kärleksfull, har skarpt och strukturerat intellekt, lätt för att uttrycka sig, tappar humöret under stress, god matsmältning i balans, stark hunger och törst, ogillar sol och värme, har medelstor kroppsbyggnad.

Överskott i Pitta kan ge:

Magkatarr, inflammationer, allergier, hudbesvär, irritation, ilska, otålighet, envishet, dominans, diarré, värmeöverkänslighet.

Personer med mycket hetta i kroppen försöker oftast att svalka sig genom att äta och framförallt dricka kallt. Bieffekten utav att kyla magen är att kroppen genast höjer temperaturen i magen igen, eftersom vi är automatiskt inställda på 37 grader. Ett effektivare sätt att slippa bli för varm är att dricka rumsvarmt vatten med tillsatta svalkande kryddor, t ex kummin, koriander, läkemalva m.fl. Även Pitta-te, förstås...

Pitta i naturen

Pitta är dominerande på sommaren och avtar framåt hösten. Under dygnet är Pitta-tiden på morgonen 10.00 - 14.00 och på kvällen 22.00 - 02.00.

När det är Pitta-årstid, sommaren, då ökar Pitta i allt runt omkring oss och därmed också i oss själva. Och mest kännbart är det här för personer som har mycket Pitta (värme) i sin kroppskonstitution. Men alla kan påverkas, men olika mycket.

 

Kapha, den tunga doshan

Kapha betyder "det som klibbar". Slemmet i mage, lungor och huvud. Kapha-doshan sköter smörjningen, skapar växande, utveckling och består av vatten som gör att allt växer och jord som ger stabilitet. Det är Kapha-dosha som ger kroppen dess styrka, motståndskraft, smörjer lederna och skyddar slemhinnorna från uttorkning.

Kapha-dominerad person i balans:

Lugn, trygg, tolerant, förlåtande, stabil, harmonisk, kärleksfull, lär långsamt men minns bra, har långsam matsmältning och rörelsemönster, klarar att hoppa över måltider, bra sömn, kraftig kroppsbyggnad, tendens till övervikt, stark motståndskraft.

Överskott i Kapha kan ge:

Slembildning, övervikt, stelhet, trögstartad i aktivitet, tungsinthet, girighet, bundenhet till människor, saker och vanor, svårt att komma igång på morgonen, stannar gärna uppe till sent på kvällen, känner motstånd till förändring, känner motstånd till fysisk aktivitet m.m.

Kapha i naturen:

Kapha är dominerande när det är vått och kyligt ute (tidig vår, snösmältning). Men också regntunga kyliga dagar och nätter.

Under dygnet är Kapha-tiden på morgonen 06.00 - 10.00 och på kvällen 18.00 - 22.00.

När det är Kapha-årstid, mars - juni, då ökar Kapha i allt runt omkring oss och därmed också i oss själva. Och mest kännbart är det här för personer som har mycket Kapha (vätska, tyngd) i sin kroppskonstitution. Men alla kan påverkas, men olika mycket.

 

Kom i håg:

Alla tre doshorna: Vata, Pitta, Kapha finns i allt och alla, hela vår natur kan förstås med hjälp av dom. Men deras inbördes fördelning är olika och ska vara olika beroende på var och i vad eller vem de finns.

Vem är du?

Livet blir så mycket lättare att leva när du vet hur du kan hjälpa kroppen och själen att må bra. För det är du värd!


Allt gott till dig!

Kram

Pia Jonna

AyurVeda Livsbalans AB i Karlstad.

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page