top of page

Ayurveda - 5000 år

Uppdaterat: 18 jan.

Ayurveda är ett 5000 år gammalt komplett och fungerande sjukvårdssystem.

Är godkänt av WHO och räknas som den mest kostnadseffektiva sjukvården eftersom det är förebyggande.

Ayurveda definierar varje person utifrån tre energier/egenskaper som kallas Vata, Pitta, Kapha, och som finns inom oss, i vår natur, universum, och i våra dygns- och årstider.


  • Ayurveda definierar sjukdomars utveckling, och det finns sex olika stadier.

  • Ayurveda upptäcker sjukdomsorsaker på ett tidigt stadium. Det vi i västvärlden ser som normalt, t ex att ofta ha ont i magen, ha förstoppning, vara för varm i kroppen, gå upp mycket i vikt m.m. ses som obalanser inom Ayurveda. Därför arbetar vi mycket grundläggande med personliga kost- och livsstilsråd, för att hindra att obalansen utvecklar sig till sjukdom.

  • När vi normalt går till läkare här i väst, så är vi redan i stadie fem och sex. Vi benämner inte obalanserna som sjukdom förrän det gått för långt.


Kom i håg att vi inte ska blanda ihop olyckor och sjukdom! Vid akutvård som trafikolyckor, benbrott, brännskador och dylikt är den västerländska sjukvårdens resurser fantastiska!

Själv tycker jag att Ayurveda är en underbar hälsolära som hjälpt/hjälper mig varje dag, både vad gäller det fysiska som det mentala. Det finns så många fina och bra kroppstypsanpassade råd som har mycket positiv effekt på både kropp & sinne.

Och att jag dessutom arbetar med ayurveda och kan vara till hjälp för andra som också vill få balans i sina liv ger ju ännu större lycka i mitt liv...

Kärlek & kram

Pia Jonna

dipl. ayurvedisk hälsovägledare/terapeut på AyurVeda Livsbalans AB i Karlstad.
18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page