top of page

Detoxa med råsiden

Ayurveda rekommenderar Garshanmassage/torrmassage för att detoxa. Då används inga hårda borstar eller vassa och riviga vantar. Nej, den här speciella massagen görs med mjuka och sköna råsidenvantar. Det kan vara svårt att tro att något så mjukt kan göra så stor nytta. Har du aldrig provat så testa!    

Nu när vi kommer mer och mer in i Kapha-årstiden kan det kännas skönt att ge kroppen en sådan här massage.

Särskilt effektivt för den som har mest Kapha i sin kroppskonstitution, men passar även för den som känner att det blivit för mycket mat och för lite motion under vintern.

Då kan du göra den här massagen i 5 till 10 minuter varje dag. Särskilt viktigt under senvinter/vår då det är Kapha-årstid. Gör massagen direkt på morgonen. En sådan här behandling kan du göra upp till 60 dagar med ett lika långt uppehåll innan massagen återupptas igen.


Personer med Vata-konstitution (torr hud) bör bara göra Garshan-massage 1-2 gånger i veckan. Och det kan vara skönt att smörja kroppen med olja efter torrmassagen och sedan ta en dusch.


Pitta-personer har ofta känslig hud och ska absolut aldrig använda grova och hårda massagevantar utan endast råsidenvantar.


Stimulerar cirkulation och ämnesomsättning

Garshan-massage är bra eftersom det boostar lymfsystemet, vilket hjälper till att forsla bort slaggprodukter och överflödig vätska från kroppen. Massagen har visat sig vara effektiv för att minska överskott av vävnad och celluliter.


En förhöjd Kapha sänks, och i stället för en fysisk och känslomässig tyngdkänsla i kroppen så försvinner den och ersätts med känslan av lätthet i kroppen.

  

Massagen sätter på ett effektivt sätt fart på cirkulationen och hjälper till att vidga hudens porer och kroppens kanaler. Då kan slaggämnen och gifter lättare passera ut istället för att förflytta sig till andra ställen i kroppen.

Flöden och cirkulation i underhudsvävnaderna stimuleras, lymfsystemet renas och förbränningen i fettvävnaden ökar, hjälper matsmältningen, ämnesomsättningen och motverkar celluliter och trötthet.


Så här görs massagen

Använd ganska kraftfulla rörelser. Börja massagen över hals och skulderparti. Gör cirkelrörelser över skuldrorna. Långa drag fram och tillbaks på överarmarna. Cirkelrörelser på armbågarna. Långa rörelser på underarmarna. Cirkelrörelser över handlederna. Långa rörelser över handen. Cirkelrörelser över fingrarna.

Börja med 10 - 20 rörelser på armar och ben i början och senare kan du öka till maximalt 40.

Fortsätt med bröstkorgen men undvik att massera över bröst och hjärta.

Massera övre delen av bröstkorgen horisontellt. Fortsätt med magen, först horisontellt sedan diagonalt. Arbeta över höfterna och skinkorna med kraftfulla rörelser. Sedan låren med långa rörelser. Cirkelrörelser över knän. Raka rörelser över vaderna. Cirkelrörelser över anklarna och raka rörelser längs fötterna.

Använd lite extra tid på de ställen där det finns extra fett, t ex lår, mage, bak.


Efter massagen är det lämpligt att ta en varm dusch eller ett hett bad.


Lycka till!


Kram

Pia Jonna


9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page