top of page

Ghee - det flytande guldet


Ghee = medicin inom Ayurveda

  •  Ghee är hälsosamt och har en lång tradition i Indien där det ses som medicin för många åkommor.

  • Ghee omnämns som “det flytande guldet” och används på samma sätt som smör i matlagning.

  • Ghee kallas även klarnat smör och är superenkelt att göra hemma i köket.

  • Smörsyra (smörolja) är en av de viktiga delarna i ghee. Det ger näring till tarmslemhinnan och har virus-skyddande egenskaper.

  • Ghee har en nötaktig smak.


Det är många år sedan nu som jag började med att använda ghee och numera kan jag inte vara utan. Jag använder det dagligen i matlagningen, på smörgås, lägger en klick på nykokt broccoli eller andra kokta grönsaker.

Blandar en del av mina ayurvediska ört-tillskott med ghee.

Råkar jag bränna mig så smetar jag på ghee direkt.

Ja, det flytande guldet är användbart till mycket!


Tål höga temperaturer och lämpar sig därför riktigt bra till att steka i

Under tillredningen av ghee är det mjölkproteinet som försvinner (bl.a. kasein som utgör 80% av proteinet) och vatten, kvar är 100% fett.

Ghee är alltså, enkelt uttryckt, 100% animaliskt fett och är fritt från protein, laktos och vatten. Eftersom just andelarna av mjölk tas bort, bör ju ghee bli helt laktosfritt, vilket innebär att ur allergen synpunkt går det att använda ghee även vid laktosintolerans, mjölkprotein-intolerans och/eller kasein-intolerans.

MEN när du tillverkar ghee hemma går det inte att garantera att slutprodukten blir 100% fri från allergener. Det innebär att om du är extremt känslig så bör du prova ghee med försiktighet och se hur just Du reagerar.

Vi är ju olika individer och med olika känslighet för saker och ting.


Lång hållbarhet

När hela processen är gjord blir hållbarheten också väldigt lång. Om du förvarar ghee lufttätt så behöver det inte stå i kylskåp. Och det funkar också att förvara det i svalen eller i skafferiet.

Det blir visserligen väldigt hårt när det står i kylskåpet men jag förvarar alltid mitt ghee där. Och när jag använder det på smörgås så lägger jag några klickar på brödet och låter smöret mjukna en stund. Sedan är det inga problem att bre på smörgåsen.

 

Det finns olika sätt att göra ghee på och så här gör jag:


Lägger 1 paket ekologiskt smör i en gryta och låter det stå på spisen på låg temperatur.

Det får inte koka hårt.


Vissa gånger sprätter det så jag brukar lägga över ett stänkskydd.


OBS! Tänk på att alla spisar fungerar olika i temperatur så det gäller att ha koll.


Sedan låter jag smöret stå och småputtra under ca 1,5 tim. (Ökar på tiden en aning om jag använder 2 paket smör). Då och då skummar jag bort det "klet" som bildas.

När allt är klart att ta av från spisen så brukar jag använda en kaffeburk med borttagen botten. Klipper en liten bit av ett tunt, tunt gardintyg som jag lägger över burken och sätter fast med en gummisnodd. Ställer burken i en skål och häller försiktigt smöret igenom nätet och allt klet som finns kvar fastnar i tyget.

OBS! Bottensatsen får INTE följa med.

Efter det låter jag allt svalna av innan jag häller upp det på rena och torra glasburkar.

Och sedan är det bara att njuta av det flytande guldet.


Kram

Pia Jonna

62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page