Matsmältning (Agni på sanskrit)

"All sjukdom uppstår genom obalanser i matsmältningen" - Charaka Samhita.

.

De ayurvediska läkarna, Vaidyas, har i generationer sökt orsaken till sjukdomar genom lagen om karma. Att det som sker måste ha en orsak innan och om sjukdom uppstår finns en orsak.


Slutsatsen är att grundorsaken till sjukdomar beror på att vi har problem med att bryta ner födan. Vår matsmältning fungerar inte optimalt.


Inom ayurveda är det A och O att ha en bra och väl fungerande matsmältning, vilket också är förutsättningen för att vi ska hålla oss friska genom livet. Och det är i magen och matsmältningen som alla problem börjar.

En bra matsmältning och en stark agni är det som avgör din hälsa och livslängd.


Allt handlar om vad, hur och när du äter. Hur regelbundet du motionerar och också om du tillämpar någon form av avslappning och återhämtning.


AGNI

Agni är benämningen på de automatiska system som tar hand om maten och försörjer kroppen med allt du behöver.

Alla kroppens celler har sitt ursprung i det du ätit eller druckit, och har din agni förbränt födan optimalt så blir resultatet perfekt för din kropp.

Det är när du stört agni så pass mycket att den inte förmår att göra ett bra arbete som du grundlägger sjukdomar.


AMA (sanskrit) är benämningen på det skräp som fastnat i kroppen. På svenska kallas det TOXINER/SLAGGPRODUKTER.

Hur effektiv förbränningen är avgör om kroppen får en perfekt näring eller om en del ska bli ama.


SJU VÄVNADER

Kroppen består av sju vävnader som på Sanskrit kallas:

Rasa, Rakta, Mamsa, Meda, Asthi, Majja och Shukra.

Översatt till svenska:

Rasa = Plasma/lymfa.

Rakta = Blod.

Mamsa = muskler.

Meda = Fett.

Asthi = skelett.

Majja = benmärg, nervvävnad.

Shukra = reproduktionsvävnader (ägg och sperma).


Dessa sju vävnader är grundläggande delar av kroppen. På sanskrit kallas vävnaderna för dhatu.

Varje vävnad får sin näring i en bestämd ordningsföljd där var och en har sina egna enzymer som förändrar och förfinar näringen till nästa vävnad som står på tur.


När du ätit en måltid bryts den ner i magsäcken till en slemmig massa, vilket tar tre till fyra timmar. Därefter förs den vidare till levern där den spjälkas och bryts ner ytterligare, för att sedan via blodkärlen försörja kroppens vävnader.


Om Ama bildas i tarmsystemet någon enstaka gång gör det inte stor skada, men fortsätter du att hindra magen att förbränna optimalt så sprids slaggprodukterna ut i kroppen och hindrar ett bra flöde i kroppens kanaler.


INFLAMMATIONER

Om du år efter år fortsätter att hindra flödet i kroppen genom att hålla kvar en livsstil som är emot din natur, kan konsekvensen bli inflammationer.


Anledningen till att ama i sin tur ger inflammationer är att kroppens immunförsvar försöker göra sig av med ama, eftersom det inte är vävnadernas naturliga byggstenar. Inom ayurveda.

Ayurveda ser inflammation som en naturlig reaktion på det tillståndet som personen befinner sig i.


Även västerländsk sjukvård har på senare tid börjat intressera sig för så kallad låggradig inflammation som sjukdomsorsak.


VAD KAN DU GÖRA?

Den lösning som Ayurveda har är att stärka agni. För utan att ha en stark förbränning kan ingenting försvinna ut ur kroppen.

Ama har ingen annan väg ut än genom den väg den kom in, alltså tillbaks till tarmsystemet och den naturliga vägen.

Det är inget som sker på en enda detox-behandling utan det handlar om en strikt förändring av rutiner och en kunskap om vad varje person ska välja respektive välja bort.


LÄR KÄNNA DIG SJÄLV

När du gör en ayurvedisk konsultation syftar det alltid till att återställa det som "gått snett". Du får råd hjälp med att identifiera din egen blandning av Vata, Pitta, Kapha och får personliga råd utifrån det. Och har du mycket obalanser i kroppen så måste du räkna med att det tar tid innan du hittar hem till ditt rätta jag.

AYURVEDA DEFINIERAR TRE OLIKA KROPPSTYPER/DOSHOR:

Vata (luft, rymd), Pitta (eld), Kapha (jord, vatten) är olika varandra främst för att de förbränner maten olika.

Det innebär att du måste fokusera på hur din förbränning är konstruerad och på vilket sätt du äter. Det viktigaste är att du gör så bra val som möjligt för den agni du föddes med, dvs du behöver veta din egen kroppskonstitution för att kunna göra de rätta valen.

Det gäller hela din livsstil, vilken egenskap mat och dryck bör ha, vad du mår bäst av även mentalt, hur mycket vätska du behöver, hur mycket sömn, aktivitet, vila m.m.


Vata-personer har känslig matsmältning,

Pitta-personer har stark matsmältning.

Kapha-personer har långsam matsmältning.


Det finns inte någon värdering som gör att den ena kroppstypen är bättre eller sämre, utan de har sina fördelar och nackdelar. Det är viktig att du känner till just din egen blandning av doshorna. Vi består av alla tre men i olika blandningar.

Du kan t ex ha mycket av en dosha mentalt och en annan i den fysiska kroppen.


AYURVEDA ÄR KOMPLEXT OCH INNEHÅLLER FANTASTISKA VERKTYG.

Du behöver bara vara villig att göra förändringarna som behövs. (OBS! Jag visste inte vad som var rätt för mig förrän jag började studera och använda ayurveda. Och jag skulle inte ha kunnat hantera mina sjukdomar utan hjälp från Ayurveda).


SÅ HÄR KAN DU STÄRKA AGNI

Det är t ex viktigt att äta med rätt intervaller eftersom maten bryts ner under tre - fyra timmar efter att vi ätit. Under tiden ska vi inte fylla på med mera mat. Det är som när du bakar en sockerkaka, du öppnar inte ugnsluckan efter halva tiden och häller i mera smet.


DU SKA ÄTA VID SAMMA TID VARJE DAG

Mat- och sovtiderna är viktiga, det beror på att vi genom evolutionen är anpassade till den natur som vi är en del utav. Förbränningen är hög mitt på dagen och går på sparlåga under nattens första del, då cellerna får sin näring.

Så det är viktigt att äta huvudmålet mitt på dagen då matsmältningen är som bäst. Det är då du ska äta den "tyngsta måltiden".


ÄTA ETT LÄTTARE MÅL MAT PÅ KVÄLLEN.

Äter du för sent eller lägger dig för sent så stör du det arbetet. Undvik då att äta kött, ost eller mejeriprodukter eftersom kroppen har svårare att smälta tung mat på kvällen.


SOVA GOTT

Helst ska du vara i säng senast 22.00 och helst gå upp senast 07.00. Bäst är runt 06.00 då får du hjälp av morgonens Vata-tid. Sover du in i Kapha-tiden 06.00 - 10.00 blir du seg och trött.


TUGGA MATEN ORDENTLIGT

Tuggar du maten för dåligt eller äter för snabbt så minskar energiupptaget i maten men blodsocker och insulin ökar. Äter du dig för mätt så kan inte magsäcken "knåda" maten ordentligt.


ANVÄNDA RIKLIGT MED KRYDDOR I matlagningen bör det ingå aromatiska kryddor som stärker förbränningen.


INTE ÖVERLASTA MAGEN

Ät inte för stora portioner; vänj dig successivt vid att ta mindre mängd mat.


ANVÄNDA ALLA SINNEN

Njut av måltiderna med alla sinnen. Duka vackert och välj en lugn miljö så hela du trivs.

VÄLJA EKOLOGISK MAT:

färska grönsaker, bär och andra livsmedel.

DRICKA VARMT VATTEN ELLER HETT VATTEN

Välj varma drycker. Kom i håg att alla iskalla drycker hämmar matsmältningen.


MOTIONERA

Rör på dig varje dag. Välj en motionsform som du gillar. Viktigt att du hittar din egen favorit.

UNDVIK STRESS

Det kanske är svårt om du lever ett hektiskt liv men försök att få till en stund varje dag där du får återhämtning.

Meditera, yoga, ta skogspromenader eller gör det som just du gillar.

Att vandra runt i skogen och plocka bär tycker jag är härligt meditativt. Och dessutom ha färska bär hela vintern är livsnjutning och lyx.


Tycker du att Ayurveda verkar krångligt?

Ja, det kan verka krångligt och det är viktigt att du börjar med förändringar i små steg.

Tar du FÖR mycket på en gång kan det bli övermäktigt och också lätt att du tappar lusten och motivationen.

Så stressa inte och tappa inte gnistan om inte du lyckas hålla i utan ramlar tillbaks i gamla hjulspår. Kom i håg att Rom byggdes inte på en dag!

All förändring tar tid. Det bästa du kan börja med är att bestämma dig för att du får ha det bra och får må bra.

Att börja tänka på ett annat sätt är också en bra början. Kanske bryta mönster som du levt med länge. Mönster som du av slentrian inte orkat bryta eller ens tänkt på att de egentligen inte passar dig längre.

Och kom också ihåg att det är näst intill omöjligt att alltid kunna äta den perfekta måltiden! Det handlar också mycket om hur vi mår mentalt. Och även det gör påverkan på matsmältningen.

Enligt Ayurveda ska vi inte äta alls om vi är upprörda arga eller ledsna.


Att förändra sina invanda beteenden är ett hårt jobb, jag vet, men det är värt allt slit när det börjar vända och hälsan blir bättre och bättre.


Allt gott till dig!


Kram

Pia Jonna


118 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla