top of page

Våren på ingång!

Uppdaterat: 18 jan.


Kylan ute har släppt taget om oss!

Vi har haft en kall och vacker vinter men nu känns det att våren är på ingång! Jippi! Det ser jag fram emot!

Vi som lever med Ayurveda vet ju att vi nu sakta men säkert lämnar den kalla och torra Vata-årstiden och leds in i Kapha-årstiden, som börjar i mars och håller i till ca juni.

Nu behöver vi gå in för att rena kroppen på olika sätt... Äta lättare kost men fortfarande ska mat och dryck vara varm.

Detoxa kroppen på olika sätt behöver vi göra men det kan vara bra att vänta ett tag till så att det blir varmare ute.


Ett enkelt tips att starta med är att dricka kokt vatten. Koka på spisen i ca 5 minuter och låt gärna några skivor färsk ingefära koka med en liten stund. Den silas bort innan vattnet hälls på en termos. Smutta sedan på det kokta vattnet under hela dagen. Det ska drickas varmt men självklart inte så hett så att det bränns i munnen. Gör den här proceduren under 1 en vecka. Sedan kan du fortsätta med att dricka varmt vatten med då räcker det att vattnet kokat upp t ex i en vattenkokare.


Men kom i håg... Det är alltid bäst att rådfråga dipl. ayurvedisk hälsovägledare eller ayurvedisk läkare så att du verkligen vet att just DU ska använda dig av kokt vatten. Det passar nämligen inte för alla.


När det gäller att rena och hjälpa kroppen så var även noga med att inte äta för mycket och för sent på dagen (det ska vi ju aldrig göra förstås). Känn in kroppen och vilka behov som kommer upp. Låt alltid magen vila mellan måltiderna.


Men kom i håg att vi även i det här fallet måste vi tänka och agera individuellt. Vi behöver ta hänsyn till vår livssituation, ev obalanser och förstås veta vilken/vilka doshor som dominerar oss osv.

Du måste alltid ta hänsyn till där du befinner dig just nu i livet. Vilka obalanser du har osv. Det kan vara lätt att bli vilseledd i alla hälsoråd som ges på sociala medier och i tidningar. Att vi ska må bra av att göra på exakt samma sätt som alla andra, vad gäller mat, dryck och livsstil.


När det gäller Kapha-råden så är de viktiga att börja följa redan nu för den som domineras av Kapha i sin kroppskonstitution. De personerna börjar nu känna sig trötta, sega, oinspirerade och vill helst slänga ner sig i soffan.

Kapha har mer tyngd och vätska i sin konstitution och det är tyngden ute nu med blött väder, snösmältning m.m. som gör att de påverkas och reagerar så här. Det är inget konstigt alls. Varje dosha har sina svaga punkter vid respektive årstid.


En påminnelse till er som domineras av Vata eller har en kraftig ökning av Vata just nu.

Ni behöver kanske fortsätta med Vata-råden ett tag till.

(Det var så för mig! Efter många år med sjukdomar hade det skapat en kraftig Vata-obalans i min kropp och i mitt sinne. Så varm mat/dryck och daglig Abhyanga med varm sesam olja eller Vata-Balans olja gällde året om).


Det är alltid bäst att ta hjälp av Dipl. Ayurvedisk hälsovägledare eller Ayurvedisk läkare så att du får rätt råd och vägledning. Det kan så lätt bli fel annars. Lätt att börja i "fel ände".


Minns att ingen dosha är bättre eller sämre än någon annan.

Och det finns inget råd som passar för alla för att få balans mellan luft, värme och vatten, alltså Vata, Pitta och Kapha. Varje person har sin egen grundfördelning, sin egen blandning av Vata, Pitta, Kapha.


Önskar er alla en toppenfin helg!

Kärlek & kram

Pia Jonna

60 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page